Травневі свята — один із найгарячіших періодів на ринку свинини, коли товарне поголів’я розбирають наче гарячі пиріжки. А цьогорічний розпал пікнікового сезону як ніколи порадував свинарів і, відповідно, засмутив покупців у крамницях, адже таке подорожчання у підсумку позначилося на м’ясних цінах.

Ось і цього тижня свині у живій вазі додали 2—2,5 грн. за кіло, а діапазон цін змістився до 39—40,5 грн. Отже, прогнози щодо досягнення у нинішньому місяці психологічної позначки у 40 гривень справдилися. Відтак, ринкова вартість свинини без кістки у середньому стартує з 80 грн.

Жвавий підйом цін на живий товар обумовлено не лише пікніками, а й скороченням поголів’я. Зокрема, у сільгосппідприємствах на початок квітня налічувалося лише 3,5 млн. свиней — на 300,3 тис. менше, ніж було торік. Продавці можуть диктувати умови — вгодованих кабанчиків бракує. Реалізують навіть тварин вагою до 100 кг, хоча зазвичай на м’ясокомбінат ідуть 115—120-кілограмові «п’ятачки».

На дефіциті в Україні позначаються і досить жваві поставки живого товару до Грузії. За перший квартал туди спрямували 6,3 тисячі свиней забійних кондицій, зазначає аналітик асоціації «Свинарі України» Олександра Бондарська.

Ціновий стрибок на сировину засмутив і виробників ковбасної продукції, яка у шашликовий сезон користується значно меншим попитом, ніж сире м’ясо. Вони занепокоєні, що така ситуація або змусить їх працювати у збиток, або призведе до відчутного скорочення обсягів продажу ковбас та шинок.

За прогнозами, закупівельна ціна на вгодованих свиней, найвірогідніше, втримається на високому рівні й наступного тижня. Але у другій половині місяця напруження на цьому ринку може дещо послабитися.

Валерій ДРУЖЕНКО.

Мал. Миколи КАПУСТИ.

 

ТИМ ЧАСОМ

Минулого місяця в Україні зафіксовано 7 нових спалахів АЧС. Останній випадок стався на Київщині, у фермерському господарстві села Потік.