Рішення Комітету Міністрів Ради Європи по Криму дуже важливе. По суті, це перше жорстке і недвозначне рішення з вимогою до порушника всіх міжнародних принципів — Російської Федерації — припинити нівелювання прав кримських татар. Негайно відновити діяльність Меджлісу і допустити лідерів кримських татар на окупований півострів. Також там звучить вимога допуску моніторингових місій і комісара з прав людини, які, згідно зі своїм мандатом, повинні моніторити дотримання прав людини і чиї рапорти можуть братися до уваги міжнародними судами. Так Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко прокоментувала рішення Комітету Міністрів Ради Європи (КМРЄ) щодо ситуації Криму у своєму «Фейсбуці».

«Це рішення КМРЄ стало можливим завдяки активній позиції української влади, Президента, МЗС, дипломатів, багатьох політиків, лідерів кримських татар і правозахисних організацій та наших європейських партнерів. Також важливим аргументом стало проміжне рішення Міжнародного суду ООН в Гаазі, наші постійні апеляції до Генсека РЄ з вимогою тиску на РФ і деокупацію Криму»,— йдеться у повідомленні.

І. Геращенко нагадала, що питання Криму порушується на всіх майданчиках. Так само, як і проблема демілітаризації півострова, непорушення прав кримських татар і українців, репресій, політв’язнів, застосування каральної медицини проти лідерів кримських татар, арешти журналістів і «диверсантів».

«Вода камінь точить. Наша спільна боротьба за Крим рано чи пізно змусить росіян піти звідти з ганьбою. Я в це вірю. І разом із колегами докладу всіх зусиль, аби Крим залишався на порядку денному всіх міжнародних майданчиків. І ключове: Крим на Донбас не міняємо! Росіянам прийдеться віддати Україні і Крим, і Донбас»,— наголосила Перший заступник глави парламенту.

У свою чергу віце-президент ПАРЄ, народний депутат Георгій Логвинський («Народний фронт») назвав рішення КМРЄ «дуже важливим кроком, який дозволить продовжити та посилити санкції щодо окупанта та притягнути винних у порушенні прав українських громадян на півострові до кримінальної відповідальності».

За його словами, у разі невиконання Російською Федерацією цього рішення КМРЄ, Захід отримає додаткові підстави для продовження та посилення санкцій щодо РФ. Крім того, з’явився ще один інструмент для притягнення до кримінальної відповідальності тих осіб, які були чи будуть задіяні у переслідуванні, незаконному позбавленні волі чи порушенні прав членів Меджлісу кримськотатарського народу.

«Про що йдеться? Незаконне позбавлення волі особи — це кримінальна відповідальність. Нині, якщо будь-яка особа буде засуджена і позбавлена волі за те, що вона є членом Меджлісу (як це передбачає російський кодекс), то, фактично, її буде незаконно позбавлено волі. Воля — це стаття 5 Європейської Конвенції з прав людини. Це найважливіше питання європейської спільноти, яке вона дуже захищає. Звичайно, за невиконання цього рішення можуть бути наслідки: по-перше, фінансові санкції, по-друге, притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які незаконно позбавили волі наших громадян», — цитує слова Г. Логвинського прес-служба «Народного Фронту».

Віце-президент ПАРЄ повідомив, що відповідні позови щодо порушення прав громадян України в Криму можуть бути подані до Європейського суду з прав людини, Міжнародного суду ООН, Міжнародного кримінального суду в Гаазі або навіть може бути створений окремий трибунал з цього приводу.

З іншого боку, як зауважив представник «Народного фронту», таке рішення КМРЄ є «дуже сильним сигналом підтримки кримськотатарського народу, який перебуває, фактично, у полоні на території Криму, на «півострові суворого режиму».

Рішення КМРЄ, на переконання обранця, дає ще один поштовх, щоб кримські татари трималися, що Європа все ж таки буде підтримувати всі ті ініціативи, які є у кримськотатарського народу.

«Тому нам потрібно й надалі продовжувати діяльність із деокупації, щодо міжнародної підтримки України і притягнення окупантів до кримінальної відповідальності», — наголосив парламентарій.

 

ДОСЛІВНО

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко: «Під час останньої сесії ПАРЄ за ініціативою голови нашої делегації Володимира Ар’єва було зібрано підписи під письмовою декларацією з вимогою відновлення Меджлісу. Цей документ, під яким стоять підписи багатьох делегатів ПАРЄ з різних країн, також зіграв свою роль у рішенні КМРЄ щодо вимог до РФ негайно відновити Меджліс і припинити порушення прав людини на окупованому півострові».