Погоджувальна рада

Враховуючи кризову ситуацію в країні, парламент налаштований діяти рішуче і першочергово розглядати питання, спрямовані на поліпшення політично-економічної ситуації у державі. Нинішнього пленарного тижня Верховна Рада працюватиме безперервно. Найголовнішим завданням для парламентаріїв нині є призначення нового Прем’єр-міністра України та формування коаліційного уряду народної довіри, який має бути сформовано найближчим часом і негайно стане до роботи. Адже ситуація у державі та в державній скарбниці — критична. У спадщину від попередньої влади залишилася майже розруха.

 На початку погоджувальної ради лідерів фракцій та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради Олександр Турчинов наголосив: дуже важливо, щоб з перших днів роботи оновленого парламенту всі люди побачили його «нову якість». Він повідомив, що мав зустрічі з представниками міжнародної спільноти і передав парламентаріям їхню готовність підтримати нову українську владу.
За словами Олександра Турчинова, ситуація в економіці країни катастрофічна. Більшість керівників міністерств і відомств покинули свої робочі місця, не передавши справи. Янукович і Азаров залишили по собі страшну спадщину, на казначейському рахунку — нулі, всі економічні баланси порушено, останні три роки країна існувала винятково за рахунок зовнішніх запозичень. «Треба єднати країну, бо в окремих регіонах піднімають голову сепаратисти, Україну треба піднімати, Україну треба захистити», — наголосив Голова Верховної Ради.
Олександр Турчинов заявив, що головне завдання, яке повинна нині виконати Верховна Рада, — це сформувати коаліційний уряд, якому довірятиме український народ. Адже жоден уряд в Україні не працював у таких екстремальних умовах і не мав таких надважливих завдань, які треба реалізувати найближчими днями. «Розпочалися консультації між лідерами фракцій і вже завтра може бути сформовано коаліційний уряд, — повідомив глава парламенту. — Сьогодні питання не в посадах, а в порятунку України, саме так стоїть питання».
Голова Верховної Ради запропонував законодавчі акти розбити на дві групи — першочергові, це три-п’ять законопроектів, які буде проголосовано у понеділок-вівторок. А решту законопроектів не розглядати до формування коаліційного уряду народної довіри.
Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк розповів про свою недільну зустріч в Мінфіні та НБУ. За його словами, ці зустрічі засвідчили, що державна скарбниця розграбована, а країна доведена до банкрутства. «Тепер зрозуміло, за які гроші будувалися Межигір’я та все інше», — відзначив Яценюк. «Зараз надважливе питання — втримати фінансову систему, для чого треба взяти банківську систему під контроль центробанку, — наголосив А. Яценюк. — Вирішити проблеми України можна, якщо західний світ допоможе вийти Україні з фінансової кризи».
Лідер «Батьківщини» привітав заяви з боку країн ЄС щодо допомоги Україні та наголосив на потребі негайно відновити переговори з МВФ. А. Яценюк повідомив, що мав телефонну розмову з міністром фінансів США, котрий поінформував, що процес фінансової підтримки України запущено і все залежить від того, як швидко буде сформовано уряд народної довіри. Щодо формування уряду, А. Яценюк наголосив — люди стояли на Майдані за чесність і прозорість, тож до складу уряду народної довіри повинні увійти представники Майдану, і саме представники Майдану мають очолити низку міністерств. Лідер «Батьківщини» запропонував у кожному міністерстві запровадити нову посаду — заступника міністра з боротьби з корупцією, котру також мають посісти представники Майдану. А керувати економічним блоком уряду, на його погляд, повинні «технократи», котрі мають прийняти непопулярні, але вкрай необхідні рішення для подолання кризи. «Треба протягом найближчої доби остаточно сформувати уряд, погодити його з людьми на Майдані й іти працювати, рятувати країну, витягувати з економічної ями та розколу», — підкреслив Яценюк.
Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок принципово погодився зі сказаним попередніми промовцями щодо головних завдань парламенту і формування уряду народної довіри. 
Фракція «Свобода» запропонувала ухвалити парламенту низку законів та постанов. Зокрема, про присвоєння звання Героя України усім членам Небесної Сотні, ліквідацію підрозділу міліції «Беркут», про призначення виборів міського голови Києва та Київради на 25 травня 2014 року, про припинення трансляції деяких російських телеканалів, які нагнітають міжнаціональне протистояння, про призначення Уповноваженого Верховної Ради з контролю за діяльністю розвідки в Україні. О. Тягнибок попросив Голову Верховної Ради негайно звернутися до Державної прикордонної служби, щоб припинити виїзд з України причетних до видання злочинних наказів та розкрадання державної скарбниці, а також заслухати у парламенті Уповноваженого Верховної Ради з питань діяльності Міноборони щодо інформації про накопичення військ Російської Федерації на кордонах з Україною та негайно призначити Уповноваженого Верховної Ради з питань діяльності НБУ. Окрім того, «Свобода» наполягає на ухваленні проектів законів скасування деяких норм пенсійної реформи — щодо віку виходу на пенсію, страхового стажу та перерахунку пенсій, сприяння поверненню в Україну коштів, які було виведено в офшорні зони, про запровадження мораторію на відчуження майна, яке перебуває у державній та комунальній власності, про забезпечення громадянам України права на вільне придбання та володіння вогнепальною зброєю, проекти законів про люстрацію, заборону КПУ, про пантеон національних героїв тощо.
Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко у своєму виступі наголосив, що сьогодні парламент повинен вирішувати ті питання, на які очікує українське суспільство, — встановити справедливість і розпочати люстрацію та реформи.
«Те, що нині відбувається — це кропітка робота з повернення нашої країни до демократії, — сказав Кличко. — Ми повинні негайно звільнити всіх політв’язнів — відповідний закон було проголосовано 21 лютого. Створити спеціальну слідчу комісію для розслідування злочинів режиму Януковича — із залученням іноземних фахівців, звітуванням щотижня про результати розслідування». В. Кличко також запропонував ініціювати кримінальні провадження щодо провідних діячів режиму, звернутися до представників дипломатичного корпусу по допомогу в пошуку за кордоном тих осіб, які встигли залишити країну, розслідувати дії слідчих, прокурорів і суддів, які брали участь у репресіях проти активістів.
«УДАР» також наполягає на розгляді у Верховній Раді законопроектів про ратифікацію Римського статуту міжнародного кримінального суду і про заборону функціонування спецпідрозділу МВС «Беркут».
Віталій Кличко також наголосив на необхідності призначення нового голови НБУ, перезавантаженні ЦВК і спрямуванні коштів, передбачених для фінансування потреб Президента України (до обрання нового), на допомогу постраждалим під час конфлікту. В. Кличко запропонував створити у Верховній Раді Тимчасову слідчу комісію із залученням іноземних фахівців для розслідування дій Віктора Януковича.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов на погоджувальній раді повідомив, що на засіданні фракції було прийнято рішення про перехід в опозицію. Після цієї заяви О. Єфремова позафракційний депутат Олег Ляшко почав вимагати від лідера регіоналів на колінах вибачитися за вбитих людей і покаятися. На це Єфремов відповів: «Ми вчимося на своїх помилках». 
Після цього Голова Верховної Ради почав вимагати від Єфремова назвати конкретні прізвища депутатів на підтвердження таких заяв. «Корупції не може бути в парламенті», — підкреслив він. Олександр Турчинов доручив СБУ та Генпрокуратурі негайно вивчити ці факти, і у разі їх підтвердження внести до парламенту подання щодо скасування недоторканності депутатів та притягнення їх до кримінальної відповідальності.
Після виступів лідерів фракцій вони пішли з погоджувальної ради продовжити консультації щодо формування коаліційного уряду.
Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко нагадав, що в Україну повертаються з нагородами наші олімпійці, тож запропонував парламенту підтвердити гарантії держави щодо виплати спортсменам премій за олімпійські нагороди. М. Томенко також запропонував невідкладно відсторонити нинішнього керівника телеканалу «Рада», призначити тимчасового керівника каналу і з’ясувати, чому його працівникам не виплачується зарплата.
Позафракційний народний депутат Сергій Міщенко закликав депутатів невідкладно прийняти закон про спрощення та здешевлення процедури оформлення спадщини, на який давно очікують люди.
Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Володимир Литвин повідомив, що в комітеті заслухали керівників силових відомств. За його словами, ця зустріч засвідчила, що в СБУ приступили до роботи, всі внутрішні війська повернуто з Києва до місць їх постійної дислокації. Спецзв’язок працює майже скрізь, за винятком Київської та Вінницької держадміністрацій. Водночас, на його думку, проблемою є те, що в людей абсолютно немає довіри до силових відомств, довіра збереглася лише до армії. В. Литвин запропонував обговорити можливість проводити патрулювання за участю представників Збройних Сил, щоб забезпечити правопорядок. Державна прикордонна служба, запевнив Литвин, не має жодних доручень про випуск за межі України колишніх високопосадовців. 
Юрій Мірошниченко заявив, що після голосування парламентом за постанову про призначення Олександра Турчинова виконуючим обов’язки Президента України він склав повноваження представника Президента у парламенті і з етичних міркувань вважає неприпустимим далі виконувати такі повноваження. 
Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов на погоджувальній раді заявив, що дочасні вибори Президента України, призначені на 25 травня 2014 року, за попередніми розрахунками, обійдуться в 1,9 мільярда гривень.
О. Турчинов доручив Комітету з питань бюджету розглянути можливість скорочення цих видатків. «Вибори Президента повинні пройти відкрито, чесно і прозоро, щоб ми показали, як у демократичній країні можуть проходити вибори», — наголосив глава парламенту.
Глава парламенту також наголосив на потребі відновлення роботи адміністрації Президента. Водночас він висловився за те, щоб зарплату отримували лише ті люди, хто залишився там працювати, а іншу частину коштів буде перенаправлено на виконання державних програм, де є дефіцит. Така ж політика, на погляд О. Турчинова, повинна бути застосована і в інших державних відомствах.
 Дослівно
Голова Верховної Ради України Олександр ТУРЧИНОВ:
— Тут один акцент — професіоналізм і довіра людей. Якщо саме за такими критеріями формуватимемо уряд, зможемо зупинити цю навалу, яка загрожує самому існуванню нашої держави.
Факт
За даними Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони, у Львівській області люди здали 1189 одиниць зброї та 58 гранат.