«Голос України» вже повідомляв про простого запорізького робітника Олександра Харьковського, котрий фарбує міські паркани в синій та жовтий кольори. У 2014-му, часто власним коштом, він купував фарбу і все-таки завершив роботу майже на кілометровій ділянці нині проспекту Соборного. Минав час, патріотичний порив громадян дещо спав, поменшало українських прапорів на будинках. І лише Харьковський, тепер уже пенсіонер, продовжує фарбувати огорожі.

У березні у патріота виник конфлікт з міською владою, яку активіст, до речі, вважає сепаратистською. Коли Харьковський розмалював Петриківським розписом кулі біля мосту через залізницю на тому ж проспекті Соборному, зчинився добре організований ґвалт у місцевих ЗМІ: «Вандалізм!» Активіст почав замальовувати ті кулі білою фарбою, і думка змінилася — більшість городян оцінили розпис як цікавий. Тож Олександр узявся і за сам міст, фарбуючи його у звичні кольори Державного прапора. Аж тут вийшла «вказівка» зафарбувати його роботу... чорним.

Тепер у Запоріжжі один чоловік фарбує литі голівки огорожі моста в синє і жовте, а за ним бригада в помаранчевих комбінезонах заляпує пофарбоване чорним. Пішли чутки, що з Харьковським збираються судитися за вандалізм. Прес-служба Запорізької міськради це не підтверджує, але патріот каже, що в нього як штраф збираються відібрати всю пенсію — 1300 гривень...

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

Запоріжжя.