В.о. Президента України, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов (на знімку ліворуч) у понеділок зустрівся з Головою Комітету у закордонних справах Європарламенту Елмаром Броком (на знімку праворуч) і членами Європарламенту.

 

 

 

 

 

 

 

«Україна переживає складний період, але головне, що ситуація щодня стабілізується», — зазначив Олександр Турчинов, додавши, що це надзвичайно важливо, «тому що ми отримали країну в дуже важкому стані». За його словами, багато високопосадовців покинули свої робочі місця, «нікому не передавши справи».

Під час зустрічі Олександр Турчинов заявив, що всі рішення парламенту були ухвалені конституційною більшістю голосів. «На сьогодні єдиним легітимним органом влади залишається парламент», — наголосив він.

У зв’язку зі складною економічною ситуацією, в якій опинилася Україна, заявив Олександр Турчинов, нині головним пріоритетом є формування коаліційного уряду, нової парламентської більшості. За його словами, до формування Кабінету Міністрів йому як керівникові парламенту доручено координувати діяльність урядових структур. Олександр Турчинов також повідомив, що Конституція у відновленій редакції 2004 року передбачає, що за відсутності Президента його обов’язки виконує Голова Верховної Ради.

Олександр Турчинов наголосив, що тільки-но буде відновлено президентську вертикаль, він складе ці повноваження.

У свою чергу Е. Брок зазначив, що нинішня влада України є легітимною та законною. Головним нині є, за його словами, збереження цілісності та єдності країни. «Ми бажаємо, щоб ваші громадяни почувалися в безпеці, щоб дзвони церков звучали не як пересторога наступу «Беркута», а як початок нового ранку», — сказав він.

На його думку, сьогодні потрібно сформувати більшість. «Ми всіляко будемо допомагати вам на шляху реформування України», — зазначив Е. Брок. Олександр Турчинов подякував членам Європарламенту за підтримку України.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.