За нинішніх умов глибокої політичної, соціальної та економічної кризи парламентський процес є єдиним демократичним шляхом для віднайдення відповідей на невідкладні питання, які ставить перед державою суспільство. Таку думку висловив Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов під час зустрічі з Віце-президентом Європейської комісії, Високим представником Європейського Союзу із закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон (на знімку) у понеділок.

Голова Верховної Ради та Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ і безпекової політики обговорили питання щодо шляхів врегулювання політичної та економічної ситуації в Україні.

Верховна Рада України, за словами керівника парламенту, має стати головним антикризовим центром, від якого залежить реалізація тих вимог, за які український народ заплатив високу ціну.

О. Турчинов підкреслив, що Україна та ЄС повинні невідкладно повернутися до питання про підписання Угоди про асоціацію, включаючи поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі, лібералізацію візового режиму між Україною і ЄС. «Продовження Україною курсу на європейську інтеграцію та надання ЄС фінансової допомоги є важливими факторами забезпечення стабільного, демократичного розвитку України», — сказав він.

Керівник парламенту окреслив першочергові завдання та системні реформи в Україні. Головним і першочерговим завданням Олександр Турчинов назвав створення нового уряду, який дасть змогу відновити вертикаль управління. Наступним завданням після цього, зазначив він, є відновлення дієвості місцевих органів влади. Також, за його словами, необхідно відновити довіру до міліції, оскільки від цього залежить безпека громадян України. «Захист громадян — це наш конституційний обов’язок», — підкреслив він і зазначив, що всі ці заходи дають можливість припинити сповзання економіки України та розпочати економічні і соціальні реформи.

Своєю чергою К. Ештон зазначила, що країни Європейського Союзу висловлюють свою публічну підтримку Україні. За її словами, «надання необхідних ресурсів дасть можливість виконати намічені плани». «Ми готові підтримати Україну і подати іншим країнам сигнал, що ваша країна не лише вирішує проблеми минулого, а й дивиться вперед», — сказала Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ і безпекової політики.

К. Ештон повідомила, що вона поклала квіти до місця загибелі громадян України під час трагічних подій останніх днів та побажала усього найкращого народу України. «Я хочу, щоб він став тим, чим хоче стати, — сказала вона. — А ми підтримаємо і допоможемо вам у будь-який спосіб».

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.