Учора в Інституті законодавства Верховної Ради України презентували збірку «Законодавство України у сфері безпеки» (українською та англійською мовами). Видання підготовлено за сприяння Женевського центру демократичного контролю за збройними силами.

«Надзвичайно приємно бачити потужну підтримку України в її прагненні стати правовою державою. Я прийшов до парламенту з лінії фронту, тому розумію важливість створення сильної країни, яка здатна захистити себе від зовнішньої або внутрішньої агресії», — сказав під час презентації член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Андрій Тетерук та підкреслив, що сфера безпеки є однією з ключових для нашої країни.

«Упевнений, що Верховна Рада восьмого скликання попри зовнішню агресію, внутрішні непорозуміння прийматиме законопроекти стосовно реформування не лише сектору безпеки, а й інших сфер нашої країни», — зазначив народний депутат.

Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександр Литвиненко розповів, що система законодавчих матеріалів з питань безпеки і оборони в Україні почала формуватися ще до набуття нашою державою незалежності. «До середи 2000-х років ці документи набули певної системності і забезпечували основні потреби цієї сфери. Водночас, як показали події 2014 року, ті закони мали істотну ваду — вони не були розраховані на дії в умовах військової агресії», — зауважив він.

Саме тому з 2014 року розпочалася серйозна робота з удосконалення національного законодавства у сфері безпеки і оборони. Зокрема, прийнято Стратегію національної безпеки, Воєнну доктрину, Концепцію розвитку сектору безпеки і оборони, Стратегічний оборонний бюлетень. Також фактично завершено опрацювання нового законопроекту про національну безпеку. Крім того, за словами О. Литвиненка, ведеться робота з підготовки нового законопроекту про розвідку та створення концепції законодавчих актів про державну таємницю.

«Резерв часткових удосконалень майже вичерпано. Ми підійшли до необхідності дуже складних кроків з розвитку не лише законодавства, а й самих Збройних Сил та інших військових формувань і правоохоронних органів. Переконаний, відповідні зміни відбудуться», — сказав заступник Секретаря РНБО.

Заступник директора, керівник відділу країн Східної Європи, Південного Кавказу та Центральної Азії Женевського центру демократичного контролю за збройними силами Філіпп Флурі зазначив, що співпраця центру з Україною триває вже понад десять років. Свідченням цього є різні видання, які передували цій збірці. «Ця книжка, без сумніву, буде дуже корисною для подальшого розвитку», — вважає він.

Сергій МЕЛЬНИК.