1,1 мільярда доларів конфіскованих «коштів Януковича» (майже 30 мільярдів гривень) уже перераховано до Державного бюджету України. Про це днями відзвітували у Міністерстві фінансів України. Утім, розпорядитися усією цією сумою буде непросто.


Як уточнює прес-служба відомства, у держбюджеті на 2017 рік кошти від спецконфіскації закладено у розмірі 11,5 мільярда гривень. Також у кошторисі чітко вказано, як їх буде розподілено у разі їх надходження.


«Відповідно до Бюджетного кодексу, ухвалено Порядок розподілу у 2017 році конфіскованих коштів з визначенням напрямів та розпорядників — отримувачів цих коштів. Це, зокрема, оборона і безпека (всі розпорядники), підтримка агровиробників, соціально-економічний розвиток регіонів, Фонд регіонального розвитку та інше», — пояснили у Мінфіні.


Однак кошти Януковича значно перевищують закладену в бюджеті норму і становлять майже 30 мільярдів гривень. Використати надлишок можна буде лише після внесення змін до закону про Державний бюджет, наголошують у Мінфіні. У міністерстві уточнили, що «кошти від конфіскації, які є разовим надходженням, мають певні обмеження відповідно до бюджетного законодавства, і можуть бути використані винятково для разових видатків». Тож куди буде направлено майже 20 мільярдів гривень, вирішуватимуть парламентарії.