На засіданні гуманітарної підгрупи тристоронньої контактної групи, яке відбудеться 15 травня, ми наполягатимемо на заслуховуванні інформації про процедуру верифікації осіб, які здійснили злочини проти України, але яких ми готові помилувати задля звільнення наших незаконно утримуваних громадян. На цьому наголосила Перший заступник Голови верховної Ради Ірина Геращенко під час брифінгу.


Як представник цієї підгрупи, І. Геращенко розповіла про зусилля української влади задля звільнення заручників. «Нам відомо про 128 осіб, серед яких цивільні та військові, що незаконно утримуються у місцях неволі на тимчасово окупованих територіях, — сказала вона. — ОРДЛО підтверджують лише 50 заручників із цього списку, ми знаємо про місцезнаходження 70, а маємо встановити місцезнаходження всіх». За словами Першого заступника глави парламенту, інша сторона вимагає звільнення більш як 600 осіб, серед яких є такі, яких не можна амністувати чи помилувати за здійснення особливо важких злочинів. Є поміж них і такі, які не хочуть повертатися на тимчасово окуповані території. Їх кілька сотень. Саме стосовно цих осіб відбувається процедура верифікації.


«Представники ОРДЛО категорично відмовилися залучити місії Міжнародного Червоного Хреста та ООН до цієї роботи, і лише на останніх засіданнях досягнуто домовленостей про участь       ОБСЄ», — зазначила І. Геращенко. У процесі верифікації беруть активну участь представники СБУ та представники Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Процес верифікації відбувається під чіткою координацією ОБСЄ, повідомила політик, зауваживши: в цій групі є кілька матерів осіб, затриманих за злочини проти України. Вона висловила сподівання, що до 15 травня процедуру верифікації завершать, і це сприятиме розблокуванню процесу звільнення заручників. Але проблемою залишається вимога ОРДЛО негайно прийняти амністію, яку називають обов’язковою вимогою для звільнення заручників.


Україна бореться також і за звільнення політв’язнів, яких незаконно утримують у Російській Федерації, зауважила Перший заступник Голови Верховної Ради. За її словами, цю тему порушують на всіх міжнародних зустрічах, в тому числі й в «нормандському форматі».


Прес-служба апарату Верховної Ради України.