Остаточне рішення Ради міністрів Євросоюзу про надання громадянам України права на безвізові подорожі — наша спільна важлива перемога. На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко: далі маємо разом працювати над розбудовою Європи в нашій країні. Рішенню передували довгих десять років виконання плану дій візової лібералізації, нагадала вона. Політик зауважила, що попереду — тільки підписання ухвали в Європейському Парламенті, яке відбудеться наступного тижня.


«І після цього вже рівно за місяць українці зможуть без віз відвідувати країни ЄС, а також ті країни, які мають узгодження з країнами Шенгенської зони», — зазначила Ірина Геращенко. Водночас вона наголосила на важливості дотримання нашими співвітчизниками правил безвізових поїздок.

 

Перший заступник глави парламенту зробила акцент на важливості роз’яснювальної роботи для українців, які хочуть скористатися безвізовим режимом. «Право на безвізову короткотермінову поїздку дає тільки біометричний закордонний паспорт нового зразка», — зауважила вона. Так само варто пам’ятати, що безвізовий режим не дає права на працевлаштування, освіту чи лікування в ЄС, додала політик, підкресливши, що для цього потрібні спеціальні візи. І. Геращенко наголосила на необхідності проведення серйозних внутрішніх реформ у рамках виконання плану дій візової лібералізації, зокрема в міграційній, антикорупційний сфері та в сфері захисту прав людини.


Перший заступник Голови Верховної Ради відзначила особливу роль Президента, уряду, неурядового сектору, парламенту трьох останніх скликань у розробці та ухваленні відповідного законодавства. Але нагадала: народні депутати мають «ще один борг» — ухвалення нової редакції Трудового кодексу, в якому збережуться всі антидискримінаційні норми, відповідно до зобов’язань України перед Європейським Союзом. Політик переконана, що парламент має виконати всі свої зобов’язання. «Щоб жодна фракція, жодна політична сила навіть не думала щось переробляти, адже це може мати дуже негативну реакцію з боку наших партнерів», — резюмувала вона.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.