Учора Апеляційний суд Києва залишив без змін попереднє рішення Солом’янського районного суду столиці щодо обрання екс-парламентарію Миколі Мартиненку запобіжного заходу у вигляді взяття на поруки народними депутатами та міністрами від «Народного фронту». Це рішення остаточне і оскарженню не підлягає, тож М. Мартиненко залишається на свободі.


На початку засідання представник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури зазначив, що необхідність зміни для М. Мартиненка запобіжного заходу (САП просила суд скасувати попереднє рішення та взяти М. Мартиненка під варту з можливістю внесення застави у 300 мільйонів гривень) пов’язана з тим, що він порушує рішення суду першої інстанції в частині виконання зобов’язань та що поручителі не були обізнані зі змістом підозри та відповідальності, яка на них покладається. Крім того, прокурор САП Роман Симків стверджував, що екс-парламентарій має можливість впливати на громадську думку, про що свідчить вилучена переписка його секретаря, а також звернув увагу, що за день до обшуку М. Мартиненко залишив місце постійного проживання, зауваживши, що в нього є родичі за кордоном.


Натомість адвокат Петро Бойко заперечив, що поручителі не були обізнані зі змістом підозри та обов’язків, які на них покладаються, оскільки він особисто пояснив народним депутатам, у чому підозрюють його підзахисного.

Також адвокат запевнив, що його клієнт зацікавлений у доведенні своєї невинуватості та не збирається уникати слідства, чи залишати країну.


М. Мартиненко назвав справу проти себе переслідуванням та підкреслив, що підтвердженням цього є той факт, що з 2015 року, коли він склав депутатський мандат, проти нього почали розгортати брудну інформаційну кампанію і, водночас, протягом півтора року його лише один раз викликали на допит. Він також запевнив, що виконує всі приписи Солом’янського суду, що співпрацюватиме зі слідством та що нікуди не збирається тікати.

«Я в цій країні народився і нікуди звідси не поїду. У мене є один вихід — довести в суді, що всі звинувачення — дурниці», — сказав він.


Після того, як присутні в залі суду народні депутати підтвердили своє поручительство за М. Мартиненка, колегія суддів Апеляційного суду залишила рішення Солом’янського районного суду без змін.