Урочистості з нагоди Дня Європи в Україні, що відбулися у Сєверодонецьку, розпочалися з повідомлення голови Луганської ОДА — керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза про надання Україні безвізового режиму. Разом з учасником АТО військовослужбовцем 93-ї окремої механізованої бригади Олександром Христиченком, переможцем всеукраїнської студентської олімпіади Василем Смалієм, лауреатом всеукраїнських та міжнародних співочих конкурсів Ганною Зубовою очільник області підняв Державний прапор України та прапор Євросоюзу.


Учасники заходу, які зібрались на центральній площі біля приміщення ОДА, — керівники РДА, міських рад, територіальних підрозділів органів виконавчої влади, правоохоронних органів, учасники АТО, студентська громада та небайдужі жителі області радо вітали підняття стягів. Так само емоційно учасники акції сприйняли і слова Юрія Гарбуза про те, що подальшим поступом України на шляху євроінтеграції Луганщина обов’язково стане «світанком не тільки нашої країни, а й усієї європейської родини». Завершилися урочистості флешмобом та велопробігом, повідомляє наш власкор Павло ВОРОНЦОВ.

 

В Ужгороді на площі Народній з нагоди схвалення безвізу для України і відзначення Дня Європи також відбулася урочиста церемонія підняття Державного прапора України та прапора ЄС. У церемонії взяли участь представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, європейські дипломати, учасники АТО, переможці студентських олімпіад, представники культури і науки, політичних партій та об’єднань громадян, релігійних організацій, мешканці й гості міста, повідомляє наш власкор Василь НИТКА.


Почесну місію підняття Державного прапора України виконав учасник АТО, старший лейтенант Андрій Акімов, нагороджений державною відзнакою «Захисник України». Після цього під звуки гімну Європи «Ода до радості» прапор Євросоюзу підняли голова ОДА Геннадій Москаль, голова облради Михайло Рівіс, Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, Надзвичайний і Повноважний Посол Хорватії в Україні Томислав Відошевич, переможці Всеукраїнських олімпіад — учні Ужгородської загальноосвітньої школи-інтернату з поглибленим вивченням окремих предметів Джессіка Німець і Андріан Лукач.


Вітаючи присутніх із прийнятим рішенням про скасування віз для українців, Геннадій Москаль, повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА, підкреслив: «Українці повертаються до єдиного європейського цивілізаційного простору, до європейських принципів, яким притаманні загальнолюдські цінності. Сьогодні Україна, захищаючи свій суверенітет та територіальну цілісність, захищає і європейську цивілізацію. Ми щиро дякуємо європейським друзям за підтримку нашого народу у ці складні часи. Знаємо, що завдяки спільним зусиллям вистоїмо й переможемо!».


Аналогічні урочистості відбулися й на Тернопільщині. Під стінами адмінбудинку Тернопільської облради та ОДА урочисто підняли Державний стяг та прапор Євросоюзу. А потім відбувся флешмоб з розгортання жовто-блакитного полотнища та підняття прапорців ЄС, інформує наш власкор Михайло ЛИСЕВИЧ.


«Цього рішення ми чекали багато років, — підкреслив голова ОДА Степан Барна. — Водночас це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до європейських традицій і цінностей». Голова ж облради Віктор Овчарук наголосив: «Цей день став символом єднання й співпраці між суверенними європейськими націями, заснованої на спільних цінностях та інтересах, таких, як мир, солідарність, демократія, добробут людей і верховенство права».


Хмельниччина можливість перетинати європейські кордони без віз вітала креативно: молоді люди, що навчаються в різних учбових закладах обласного центру, запустили в небо прапор ЄС та жовто-блакитний стяг.

Студенти переконані, що цей крок відкрив для них нові можливості не лише для подорожей, а й для обміну досвідом у галузях науки, культури, економіки. Вітаючи рішення Ради ЄС, прапори України та Євросоюзу як символи єдності і взаєморозуміння підняли у всіх районах області, довідалася наш власкор Ірина КОЗАК.


На Чернігівщині День Європи відзначали у Ніжині під час щорічного фестивалю польської культури. У заході брав участь Генеральний консул Республіки Польща у Києві Томаш Дедерко. На центральній площі Івана Франка з нагоди Дня Європи він підняв прапор Євросоюзу, а міський голова Анатолій Лінник — прапор України. Також гості поклали квіти до пам’ятника на католицькому кладовищі, відвідали костел святих Петра і Павла, Музей рідкісної книги Ніжинського держуніверситету імені М. Гоголя і домовилися із очільником міста про розширення співпраці з поляками, переконався наш власкор Василь ЧЕПУРНИЙ.


А в Житомирі заради такої події встановили новий національний рекорд, відзначає наш власкор Оксана ЛУК’ЯНЕНКО. На фасаді будинку по вулиці Київській, 1 за спонсорські кошти розгорнули найбільший в Україні прапор ЄС (на знімку). Його площа — понад 456 квадратних метрів. У сертифікаті, виданому представниками Книги рекордів України, підтверджено, що це найбільше зображення прапора Євросоюзу на фасаді будівлі і названо ініціатора акції — голову Житомирської ОДА Ігоря Гундича.

 


«Це полотно із 12 зірками прапора ЄС та гербом України в центрі є візуалізацією тези «Україна — це Європа», — заявив очільник ОДА. — Наша боротьба за незалежність і недоторканність території — це по суті захист Європи від агресії, ненависті та тероризму. А найбільший прапор ЄС — це свідчення наших проєвропейських орієнтирів і намірів».


Урочисто підняли зоряно-сині прапори і в містах та селах Прикарпаття, звітує наш власкор Галина БРУХАЛЬ. Тисячі іванофранківців вийшли на вулиці, вітаючи рішення Ради міністрів Євросоюзу про скасування візових вимог для громадян України. Під Національний славень Державний прапор та стяг європейської спільноти підняли голова ОДА О. Гончарук, заступник голови облради С. Басараб, міський голова Івано-Франківська Р. Марцінків, мати Героя Небесної Сотні Романа Гурика Ірина, боєць Роман Вішка та переможці всеукраїнських олімпіад.


Вітаючи земляків, очільник області зазначив, що довгоочікувана ухвала є результатом спільних старань влади та українців. Руслан Марцінків, у свою чергу, нагадав, що Івано-Франківськ одним із перших уклав угоду з ПАРЄ та отримав символічний прапор ЄС, як визнання того, що є частиною європейської спільноти. Що ж стосується формальностей безвізових подорожей, то обласний центр готовий до видачі закордонних паспортів і, що важливо, без черг. «Єдине, зараз будемо адресувати звернення до Кабміну та Президента, щоб вони нарешті відкрили нам доступ до необхідних серверів», — наголосив градоначальник.


Фото прес-служби Житомирської ОДА.