Погоджувальна рада


Наступні два тижні у парламенті будуть пленарними. Законодавці продовжать традицію розгляду законопроектів за тематичними блоками. На нинішній пленарний тиждень пропонуються такі блоки питань: у вівторок — житлово-комунального господарства та інформатизації; у середу — питання захисту прав дітей, а також ратифікації міжнародних угод; у четвер — блоки питань аграрної політики, культури та духовності.

 

Максим Бурбак, Юрій Бойко.

 

Сергій Власенко, Олег Березюк.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на початку погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів подякував народним депутатам, котрі між пленарними засіданнями — наприкінці квітня, на початку травня — провели активну дипломатичну роботу, зокрема, постійній делегації українського парламенту в ПАРЄ, яка наприкінці квітня взяла активну участь у засіданні Парламентської Асамблеї. «Дякую нашим колегам за реальну протидію російській пропаганді та протидію російським агентам впливу у Парламентській Асамблеї Ради Європи, за важливу роботу та цементування антипутінської коаліції», — сказав Парубій і додав: «На дипломатичному фронті війна не менш важлива, аніж війна мілітарна».


Глава парламенту також відзначив, що під час його візиту до Осло (Норвегія) 8—11 травня відбулися зустрічі з Головою Парламенту Норвегії, представниками фракцій норвезького парламенту та представниками уряду Норвегії, під час яких порушили важливі питання двосторонніх відносин, зокрема, визнання норвезьким парламентом геноцидом Голодомору в Україні 1932-33 років. Андрій Парубій також повідомив, що звернувся до норвезьких колег з проханням вплинути на зупинку будівництва газогону «Північний потік», адже він загрожує безпеці України та всієї Європи.


Глава парламенту також повідомив, що у п’ятницю у Верховній Раді України відбудеться Глобальна конференція «Розбудова громадянської довіри через відкритість та залучення», участь у якій підтвердили майже п’ятдесят країн. У форумі візьмуть участь почесні гості й доповідачі: зокрема, екс-президент ПАРЄ Пет Кокс, голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі, координатор системи ООН в Україні Ніл Вокер. «Це буде ще одним кроком у питанні реформування українського парламенту», — вважає Голова Верховної Ради.


Голова депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов висловив співчуття родичам та близьким загиблих під час обстрілу Авдіївки та запевнив, що фракція готова долучитись до допомоги у подоланні цієї страшної біди. Коментуючи політичні події останнього тижня, парламентарій заявив, що рішення Ради міністрів Європейського Союзу про запровадження безвізового режиму для українських громадян — це «потужний крок вперед України назустріч єдиному європейському цивілізаційному простору». «Також це — визнання реформ та позитивних змін в багатьох сферах життя нашої держави. Це — визнання зусиль Президента України, Верховної Ради, громадянського суспільства», — заявив Артур Герасимов.


Фракція «Народний фронт» наполягає на прийнятті законопроекту, яким буде розподілено повернуті до Держбюджету 1,5 млрд. доларів, які були вкрадені Януковичем, на одноразові соціальні виплати, потреби української армії, національної безпеки та правопорядку. Про це заявив лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. «На цьому процес конфіскації вкрадених Януковичем та його бандою грошей не повинен зупинитися. І для цього маємо прийняти чіткий юридичний механізм — закон про спецконфіскацію», — наголосив Максим Бурбак.


Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко відзначив, що порядок денний парламенту далекий від реалій у країні, на які повинні реагувати законотворці. «Уряд повинен подати до парламенту програму виходу з економічної кризи, а парламент під цю програму повинен розробити законопроекти», — заявив він.


Лідер Радикальної партії Олег Ляшко зауважив, що людей на місцях насамперед цікавить, щоби у них була робота, нормальна зарплата і пенсія, можливість прогодувати свою сім’ю і щоб у країні був мир. «Усе інше, особливо мишина возня на печерських пагорбах, людей не цікавить», -сказав О. Ляшко. Радикали, за словами їхнього лідера, ініціюють проведення загальнонаціонального круглого столу з питань пенсійної реформи, зміни до Конституції, що основою земельного устрою в Україні є фермерське господарство, а також Антикризовий план дій, який дасть можливість створювати нові робочі місця, відновити вітчизняну економіку.


Голова ДГ «Воля народу» Ярослав Москаленко заявив, якщо уряд не проведе попереднє обговорення законопроекту про пенсійну реформу, то в парламенті з’явиться багато альтернативних законопроектів, і реформа буде завалена. Парламентарій запропонував створити у парламенті робочу групу з опрацювання пенсійної реформи.


Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк наголосив на потребі ухвалити закони про статус тимчасово окупованих територій, про антикорупційний суд, вибори до Верховної Ради за відкритими партійними списками.

Парламентарій також закликав до широкого публічного обговорення пенсійної реформи та питання про відкриття ринку сільськогосподарської землі. А його колега по фракції, голова Комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв заявив, що потрібно ініціювати питання про відставку Генерального прокурора України Юрія Луценка.


Питання про позбавлення депутатського мандата народного депутата Андрія Артеменка (обраного від Радикальної партії, але згодом виключеного зі складу її фракції) розглядатиметься у парламенті після того, як прийме рішення Регламентний комітет Верховної Ради, повідомив глава парламенту Андрій Парубій.


Голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко (фракція «Батьківщина») повідомив, що вчора у Сумах невідомими особами був жорстоко побитий битами депутат міської ради від «Батьківщини» В’ячеслав Калініченко.


Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко запевнив, що уряд не має наміру підвищувати пенсійний вік. «Уряд не має наміру підвищувати пенсійний вік, і всі питання, пов’язані із пенсійною реформою, будуть обговорюватися у парламенті», — запевнив Кириленко. Щодо запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення урядовець заявив: «У нас немає підстав запроваджувати ринок землі усупереч волі селян та фермерів. Уряд відкритий до обговорення і найближчим часом уряд та Прем’єр-міністр зроблять важливі повідомлення щодо цієї теми».


Голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова (фракція «Народний фронт») повідомила, що уряд має намір подати до парламенту новий законопроект про пенсійну реформу на заміну попередньо внесеного (№ 4608).


7 червня у Верховній Раді відбудуться парламентські слухання щодо пенсійної реформи.