У неділю, після річної перерви, Президент Петро Порошенко дав велику прес-конференцію. 


Перед тим, як відповідати на запитання журналістів, глава держави наголосив, що Україна перебуває не лише на фініші надання безвізу, а й очікує завершення ратифікації Угоди про асоціацію Євросоюзом. «Вперше у наших стосунках з Європейським Союзом ми підійшли до такого моменту, коли не лише будуємо плани, а й підбиваємо підсумки тривалого етапу нашої європейської інтеграції», — сказав він та підкреслив, що курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію точно залишається незмінним. Детальніше про подальшу «траєкторію руху» до європейських та євроатлантичних структур Президент пообіцяв поінформувати на початку осені у щорічному Посланні до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище.


Стосовно запровадження безвізового режиму з країнами ЄС, то П. Порошенко вважає, що ця подія має глибоке символічне значення. «Тепер хіба що божевільні можуть вважати Україну частиною так званого «русского мира». Україна, як я вже казав, це частина об’єднаної Європи, від Лісабона до Харкова. Ми поділяємо спільні цінності. І при цьому зберігаємо свою національну ідентичність», — сказав він та зазначив, що вже понад 3,3 мільйона українських громадян отримали біометричні паспорти та невдовзі зможуть перетинати кордон без віз. На запитання щодо можливостей користування безвізовим режимом громадянами України, які проживають в окупованому Криму та на тимчасово окупованій території Донбасу, Президент зазначив, що це буде можливо, коли Крим і Донбас будуть повернуті до України та коли український суверенітет буде відновлений над українським Кримом і українським Донбасом. При цьому глава держави зауважив, що Україна має дуже відповідально ставитися до кожного біометричного паспорта, який видає.


Повідомивши про заплановані на наступний тиждень переговори у Берліні з канцлером Німеччини Ангелою Меркель щодо підготовки засідання «нормандського формату», Президент нагадав, що Російська Федерація, як один з учасників цього формату, на державному рівні визнала фейкові документи так званих «ДНР» та «ЛНР», конфіскувала власність, яка належить українській державі та приватним особам на окупованій території, та розширює на окуповані території рубльову зону, тож ці нові обставини, які перешкоджають мирному процесу, мають бути обговорені. Наголосивши на необхідності ухвалення «дорожньої карти» Мінського процесу, П. Порошенко підкреслив, що єдиний, хто цьому перешкоджає, це — Росія.


Відповідаючи на запитання, чи не варто замість Мінських угод пошукати інший варіант врегулювання ситуації на Донбасі, Президент зазначив, що Україна використовує всі наявні інструменти, однак саме Мінські угоди увійшли до рішення Ради безпеки ООН та саме завдяки Мінським угодам було запроваджено санкції проти Росії як країни-агресора та всіх, хто підтримує тероризм. «Мінські угоди дозволяють всьому світові продемонструвати хто винен у цьому. Мінські угоди дозволяють нам іти до суду, притягувати злочинців до відповідальності, у тому числі й міжнародної, Мінські угоди дозволяють, щоб Росія в межах міжнародного права заплатила ціну за те, що саме вона їх порушує», — сказав він та додав, що саме Мінські угоди — це єдиний документ, під яким стоїть підпис Путіна. «Ніде більше немає. І це дає можливість Росію і Путіна притягнути до відповідальності і вимагати виконання тих зобов’язань, які вони взяли на себе», — підкреслив П. Порошенко.


Реагуючи на запитання «Хто вбив Павла?», яке було розміщене на футболках деяких журналістів, Президент зазначив, що також не вдоволений результатами розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета. «Давайте разом почекаємо результатів розслідування. Зараз я не можу це коментувати. Якщо ви вважаєте, що Президент має підмінити Національну поліцію, яка проводить слідство у справі Шеремета, що я маю створити окремий слідчий підрозділ, який буде робити окремі слідчі дії, моя відповідь дуже проста — це незаконно і неконституційно», — сказав П. Порошенко та зауважив, що хоч він шість разів зустрічався зі слідчою групою, це не значить, що адміністрація Президента має дублювати слідство. Але якщо в журналістів є якісь докази чи пропозиції, що сприятимуть розслідуванню, то Президент висловив готовність зустрітися з ними особисто чи допомогти їм зустрітися з головою СБУ, міністром внутрішніх справ та Генпрокурором. «Вважайте, що я сьогодні разом з вами у цій футболці», — запевнив П. Порошенко, однак згодом, коли журналісти повідомили, що були проблеми із проходженням до адміністрації в таких футболках, він вибачився за такі дії охорони.


Окреслюючи перспективи внесення змін до Конституції щодо створення в Криму автономії кримськотатарського народу, Президент назвав помилкою, що цього не було зроблено раніше. «Це було помилкою, що за 23 роки до початку російської анексії Криму українська влада не спромоглася забезпечити відповідний статус автономії кримських татар», — зазначив він та запевнив, що готовий внести до парламенту проект відповідних змін.

«Яким буде формат цієї автономії, мені має запропонувати Конституційна комісія, в якій беруть участь представники Меджлісу кримськотатарського народу», — сказав Президент та висловив сподівання, що цю роботу буде завершено найближчим часом.


Загалом спілкування з пресою тривало понад дві години і за цей час Президент також повідомив, що має декілька кандидатур на голову НБУ, порадив Генпрокурору Юрію Луценку прозвітувати перед Верховною Радою про рік своєї роботи, повідомив, що «не чув і не збирається чути» так звані «плівки Онищенка», сказав, що дружина Марина не радилася з ним, коли вирішила знімати цикл передач на каналі Ахметова «Україна», коментуючи фотографію, на якій його син красується у футболці з написом «Russіa», зазначив, що в даному разі мало місце необдумане перевдягання на Хелловін, коли «хтось малювався чортом, а хтось одягнув цю футболку». А коментуючи успішне проведення Євробачення, П. Порошенко зауважив, що, на жаль, завжди знайдеться той, хто вискочить і продемонструє щось, вважаючи, що це є свобода: «Десятки тисяч людей, включаючи волонтерів, зробили надзусилля, щоб не просто зробити це свято, а показати Україну світу, і тут вилазить одна, вибачте на слові, дупа, яка думає, що це саме те, що світ має бачити з України».