Після різкого похолодання у першій декаді травня, нічних заморозків і навіть невеликого снігу з’явилось чимало чуток і побоювань, що негода серйозно вплине на майбутній врожай. А ціни на продукти уже розпочали свій шлях догори. Тож ми поцікавились у аграріїв Хмельниччини, чи великими можуть бути збитки, завдані погодою.


З’ясувалося, серйозної шкоди посіви у сільгосппідприємствах не зазнали. І це стосується навіть такої теплолюбивої культури, як соя. На початок другої декади травня в області її було посіяно 148 тисяч гектарів — понад дві третини від запланованого.

 

На деяких полях рослини вже мають по два справжні листки — значить, у ґрунт насіння потрапило майже місяць тому. Тобто агрономи свідомо йшли на певний ризик, розуміючи: попереду можуть бути приморозки. Та попри все це посіви не пошкоджені холодом.


Але є компанії, котрі свідомо не ризикували і сіятимуть цю культуру тільки наприкінці місяця. Однак сказати, чия технологія ліпша, неможливо, бо врешті-решт багато все-таки залежатиме від зволоженості ґрунту та примх погоди в подальшому.


На Хмельниччині вже посіяно понад 175 тисяч гектарів кукурудзи та 129 тисяч гектарів соняшника, і на цих полях робота наближається до завершення. Їм теж поталанило врятуватись, бо до моменту настання холодів сходів ще майже не було. А озимі зернові таке випробування взагалі не налякало.


Щоправда, не всім культурам так пощастило. Через ранню весну садити картоплю цьогоріч почали ще на початку квітня. Нині під бульбою вже понад 63 тисячі гектарів. Так от найбільшої шкоди мороз завдав тим найнетерплячішим і найактивнішим городникам. Молоді рослини на багатьох полях і городах померзли. Однак є надія, що з часом вони все-таки відновляться.


А от із розсадою овочевих культур складніше. Її активно продають на базарах, тож чимало дачників і городників уже висадили помідори. Багатьом вберегти їх від морозу не вдалося. Тож доведеться знову висаджувати. А це — додаткові фінансові й трудові затрати. 

Хмельницька область.