Сергій ЛАБАЗЮК, група «Воля народу»:
— Протягом довготривалої перерви в роботі парламенту наша група отримала чимало звернень від громадян, які занепокоєні питанням: що буде з їхньою землею? Нині чуємо лише заяви від політичних партій та профільних міністерств про те, що вони розроблятимуть законопроект про обіг землі. Ми виступаємо проти скасування мораторію на продаж угідь сільськогосподарського призначення. Перед цим необхідно вирішити низку питань, провести інвентаризацію, вирішити проблему ефективного нагляду за тим, як використовуються наділи тощо. Окрім того, існують ризики, що через бідність селяни продаватимуть свою землю за безцінь. Закликаємо не політизувати це питання.


Андрій ШИПКО, група «Відродження»:
— Нині під стінами Верховної Ради зібралися чорнобильці, які 31 рік тому ціною свого здоров’я подарували нам надію на майбутнє. Два мільйони людей, 110 тисяч інвалідів вимагають справедливості. Вони змушені в судах обстоювати свої пільги. Закон про захист чорнобильців за 25 років змінювався 50 разів. Щоразу з нього вилучають більше й більше. Нині держава виділяє 120 гривень на оздоровлення людині на рік. Немає безплатних ліків і безоплатної медичної допомоги. Нам треба відродити справедливе ставлення до людей. Вимагаємо для інвалідів-чорнобильців першої групи зробити пенсію не менше 12 тисяч гривень, другої групи — 10 тисяч гривень, третьої — 7,5 тисячі, для дітей-інвалідів пенсія повинна становити не менш як 3800 гривень. Закликаємо проголосувати за наш законопроект.


Іван КРУЛЬКО, фракція «Батьківщина»:
— Ми пройшли довгий шлях до здобуття безвізового режиму з Європейським Союзом. Нагадаю, що в 2005 році для України вже почався безвізовий режим, коли ми в односторонньому порядку відкрили свої кордони для ЄС, США, Канади та Японії. Цей початок процесу заклав міністр закордонних справ в уряді Юлії Тимошенко — Борис Тарасюк. Але чи наближаємося ми нині до Європи? Торік наша фракція подала до суду з приводу драконівських тарифів на газ. Ми не можемо отримати рішення — ні «за», ні «проти». Ми виступили з ініціативою проведення референдуму стосовно земельної реформи. Але громадян позбавили такої можливості. Це така у нас судова реформа? Ми наближаємося не до ЄС, а до Азії з авторитарними методами правління.


Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Хочу наголосити, що рішення про надання нам безвізового режиму — надважлива подія. Уже сьогодні Президент візьме участь у церемонії підписання цього документа. Двері ЄС відкриються для наших громадян із середини червня. І це прекрасний шанс для співвітчизників, особливо для молоді, пізнати Європу, її цінності. Але це й дещо більше. Насамперед — це іміджева гарантія надійності країни як міжнародного партнера. Це дає додатковий поштовх для розвитку багатьох галузей нашої економіки, а відтак гарантує додаткові кошти в державний бюджет та нові робочі місця. Це полегшить участь наших співвітчизників у міжнародних конференціях та виставках, заходах, де спеціалісти діляться досвідом. Але попереду в нас ще дуже багато роботи.


Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— На так звані травневі свята п’ята колона Кремля намагалася розхитати політичну ситуацію в країні. Щиро вдячний національній поліції і керівництву МВС за те, що блискавично зреагували і зробили кадрові заміни. Але хочу акцентувати увагу на двох знакових подіях, які відбулися останнім часом. Україна отримала безвізовий режим з Європою. Конфісковано гроші Януковича. Ці дві новини свідчать про те, що справедливість перемагає.

Дякуємо нашим європейським партнерам за підтримку та довіру. Нагадаю: в цій залі ухвалено понад 140 нормативних актів, і прем’єр Яценюк закликав з трибуни Верховної Ради голосувати за закони, необхідні для ухвалення безвізу. Ці закони стали основою реформ у нашій країні.


Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:
— Парламент не працював місяць. Вважаємо, що в стані кризових явищ в економіці, соціальній сфері та на фронті, така відпустка була неприпустимою. Результатом стало ще більше загострення кризових явищ у суспільстві, що засвідчили події 2 травня в Одесі та 9 травня по всій країні. Влада не зробила нічого, щоб примирити людей і знайти спільні орієнтири. Натомість зростає тиск на опозицію, що суперечить уявленням європейців про свободу слова. Ми вітаємо надання безвізу, але з безперервним зростанням тарифів у людей не буде коштів на проїзд у приміській електричці. Усе, що уряд обіцяє МВФ, спрямовано на придушення населення України. Вимагаємо в Кабміну показати програму виходу з соціально-економічної кризи і пакет законів під цю програму.


Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Самопоміч»:
— Європейська держава — це держава, яка створює умови безпечного комфортного проживання й праці своїх громадян. Безпека — це основа основ. У неділю ввечері брутально побито депутата Миколаївської міської ради від «Самопомочі» В’ячеслава Опанасенка. Він у реанімації. Йому погрожували тиждень, але ніхто не звертав уваги. Очевидна криза правоохоронної системи, яка виступає дестабілізуючою силою, бо карає не злочинців, а людей, які борються з корупцією і злочинними угрупованнями, які обкрадають державу. Окрім цього, наша держава в особі Президента, уряду й парламенту протягом чотирьох років не визнає реальності у вигляді війни.


Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:
— Влада в таємному режимі готує дві так звані реформи — пенсійну та земельну. Нам розповідають, що покажуть документ після узгодження із МВФ, чи ще з кимось. Ми вважаємо, що це абсолютно неприпустимо, адже ці питання стосуються кожного українця, а уряд має пам’ятати, що він не є філіалом МВФ. Ми вимагаємо максимально публічного і прозорого обговорення цих законопроектів. Два ключові питання — земля і пенсійний вік -мають обговорюватися на загальнонаціональному круглому столі із залученням профспілок, роботодавців, різних політичних сил. Наполягаємо на змінах до Конституції, які затвердять українського селянина головним господарем на нашій рідній землі.