Порядок звернення громадян до Конституційного Суду України із конституційною скаргою передбачає нещодавно внесений до Верховної Ради законопроект «Про конституційне провадження» (реєстраційний № 6427).

 

Як зауважив у пояснювальній записці автор законопроекту — народний депутат України Сергій Алєксєєв (фракція Блоку Петра Порошенка), під час розроблення законопроекту враховано найкращі напрацювання конституційних судів Європи, що дало можливість врахувати і викласти в законодавчих положеннях складність введення конституційної скарги та особливості конституційного провадження. «Особливість запровадження інституту конституційної скарги полягає в тому, щоб віднайти баланс у забезпеченні захисту прав і свобод людини та ефективному функціонуванні органу конституційної юстиції в забезпеченні такого захисту, — зазначає С. Алєксєєв. — Встановлення підстав прийнятності конституційної скарги та закріплення нескладного і зрозумілого процесу конституційного провадження спрямовано на приведення діяльності Конституційного Суду України у відповідність із положеннями Конституції України».


Зокрема, законопроект передбачає утворення Великої палати, що діє у складі всіх суддів Конституційного Суду України, яка вирішує питання у справах за конституційними поданнями та конституційними зверненнями. Два сенати Суду, кожен із яких діє у складі дев’яти суддів, повинні забезпечити розгляд питань щодо відповідності Конституції України законів України (їх окремих положень) за конституційною скаргою особи. Шість колегій суддів, кожна з яких діє у складі трьох суддів, утворюються для вирішення процесуальних питань.


«Така структура дасть змогу зменшити навантаження на Суд та забезпечити надходження на його розгляд обґрунтованих конституційних скарг, які відповідають критеріям прийнятності», — переконаний Сергій Алєксєєв.


Законопроект також врегульовує порядок закриття конституційних проваджень у справах за конституційними поданнями щодо офіційного тлумачення законів України чи їх окремих положень.