Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко провела зустріч із делегацією Консультативної Ради Королівства Саудівська Аравія.

«Хочу відзначити та передати велику подяку від Голови Верховної Ради за активізацію двостороннього діалогу, який, безумовно, впливатиме на міждержавний діалог і на наші економічні зв’язки», — сказала вона.

Ірина Геращенко також подякувала за підтримку України Саудівською Аравією на міжнародній арені, зокрема за голосування в Генеральній Асамблеї ООН за резолюції щодо територіальної цілісності України, а також Криму.

«В окупованому Криму сьогодні мешкають 250 тисяч татар, які є мусульманами. Ваша підтримка свідчить про те, що мусульманський світ захищатиме кримських татар», — зазначила перший заступник глави парламенту.

Сьогодні, зауважила вона, дуже серйозно порушуються права кримських татар на віросповідання. Україна ніколи це не сприйме. Тому наша країна через різні міжнародні інструменти, інституції, зокрема проміжне рішення Міжнародного суду ООН з прав людини в Гаазі та рішення Комітету міністрів Ради Європи, домагається відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, медіа і шкіл на півострові.

Ірина Геращенко поінформувала, що Україна має намір отримати статус спостерігача в організації ісламського співробітництва. «Для нас це важливо, оскільки наша держава багатонаціональна. Ми дуже чітко дотримуємося прав різних національностей, які проживають у нашій країні, та з великою повагою ставимося до того, щоб ці громадяни мали право на дотримання своїх релігійних і культурних прав», — наголосила парламентарій.

Перший заступник Голови Верховної Ради зазначила, що Україна зацікавлена в активізації економічної співпраці з Саудівською Аравією.

«Вважаємо, інвестиційна співпраця має отримати новий імпульс. Високо оцінюємо досвід україно-саудівської кооперації в авіаційній промисловості. Очікуємо, що цього року вище керівництво держави зможе відвідати Саудівську Аравію», — сказала Ірина Геращенко.

Крім того, зазначила вона, Україна зацікавлена в енергетичній співпраці, а також у будівництві, сільському господарстві, оборонній промисловості.

Керівник делегації Консультативної Ради Королівства Саудівська Аравія Фаїз бін Абдулла Алі Аль-Шагрі висловив підтримку Україні, зокрема в кримському питанні.

Також він наголосив, що Саудівська Аравія разом з друзями з України робитимуть усе, щоб наша країна отримала статус спостерігача в організації ісламського співробітництва.

«Для того щоб це здійснилося, ми просимо підтримати будівництво в Україні ісламського культурного центру», — зазначив Фаїз бін Абдулла Алі Аль-Шагрі.

Крім того, вважає він, треба поглиблювати співробітництво між двома країнами, зокрема у сфері туризму.

Сергій МЕЛЬНИК.