«Послідовна позиція Литовської Республіки щодо підтримки територіальної цілісності і суверенітету України є для нас дуже важливою», — заявила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі з делегацією групи з міжпарламентських зв’язків з Україною Сейму Литви.

 

Ірина Геращенко зазначила, що, беручи до уваги геополітичні загрози з боку Росії, двостороння співпраця України та Литви набуває особливого значення.


У цьому контексті Перший заступник Голови Верховної Ради України закликала до посилення співпраці в рамках парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ та НАТО. Зокрема, Ірина Геращенко підкреслила необхідність координації спільних позицій напередодні проведення сесії ПА НАТО, що відбудеть-ся наприкінці травня в м. Тбілісі, Грузія.


Особливу увагу на зустрічі було приділено безпековій та гуманітарній ситуації на Донбасі.


Так, представник підгрупи з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Ірина Геращенко поінформувала про ситуацію зі звільнення заручників.


«На сьогоднішній день ми намагаємося встановити долю зниклих безвісти і визволити 128 заручників, що незаконно утримуються на окупованому Донбасі», — повідомила І. Геращенко.


Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях зауважила, що Україна готова до найбільшого компромісу у цьому питанні, та висловила сподівання, що найближчим часом вдасться звільнити незаконно утримуваних українців.


Також Ірина Геращенко поінформувала іншу сторону про систематичні порушення режиму вогню на Донбасі та про непоодинокі випадки блокування та втручання в роботу місії ОБСЄ на Донбасі з боку представників ОРДЛО.


Зокрема, політик звернула увагу на трагічну подію, що сталась 23 квітня 2017 року в районі села Пришиб Луганської області, внаслідок якої загинув представник місії ОБСЄ, а також на зухвалий випадок сексуального домагання до представника СММ ОБСЄ з боку озброєного представника ОРДЛО, що відбулось 5 травня цього року.


«На засіданнях у Мінську ми наполягатимемо на розслідуванні та притягненні до відповідальності винних у цих злочинах, та водночас розраховуємо на засудження таких зухвалих вчинків по відношенню до представників місії від країн—учасниць ОБСЄ», — зауважила Ірина Геращенко.


Перший заступник Голови Верховної Ради запросила представників делегації групи з міжпарламентських зв’язків з Україною Сейму Литви відвідати Донбас для ознайомлення з реальною безпековою ситуацією. Також Уповноважений Президента України за-уважила, що для протидії російській пропаганді особливо важливо, щоб громадяни ЄС знали правдиву інформацію й отримували факти з перших уст, від своїх політиків і ЗМІ.


Учасники зустрічі констатували необхідність посилення співпраці у сфері кібербезпеки та протидії російській пропаганді.


Окремо Перший заступник Голови Верховної Ради поінформувала про основні пріоритети для українського парламенту на поточній сесії.


Політик повідомила, що нині головними для України є відновлення економіки, реформування енергетичного сектору, сфери медицини, продовження реформи децентралізації та судової системи.


Ірина Геращенко особливо відзначила необхідність адаптації українського законодавства до стандартів ЄС та висловила сподівання, що двостороння міжпарламентська співпраця між Україною та Литвою матиме продуктивний характер у цьому питанні.


Своєю чергою глава Литовсько-української групи дружби Сейму Литовської Республіки Юозас Олєкас привітав із затвердженням безвізового режиму для України та висловив сподівання, що зазначене рішення сприятиме посиленню співпраці України з країнами—членами ЄС, зокрема на шляху євроатлантичної інтеграції.


Юозас Олєкас відзначив проведені реформи України на шляху до візової лібералізації та зазначив, що Україна та Литва мають потужний потенціал для посилення двосторонньої співпраці у всіх сферах.


Особливо керівник групи дружби Сейму Литовської Республіки підкреслив можливість міжпарламентської співпраці на рівні комітетів парламентів у сфері національної безпеки та оборони.


«Незважаючи на перешкоди Російської Федерації, Україна впевнено виконала всі заходи для візової лібералізації. Ми високо цінуємо євроінтеграційні прагнення вашої держави та всіляко підтримуватимемо Україну в подальшому», — за-значив Ю. Олєкас.


Також литовські політики підтримали рішення української влади про запровадження додаткових санкцій проти російських компаній з метою протидії гібридній інформаційної війні Росії проти України.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.