«Візит делегації Сенату Республіки Кенія став першим візитом до України такого високого рівня за часи незалежності Української держави. Ми раді вітати вас на українській землі і сподіваємося на активізацію двостороннього діалогу між нашими країнами», — заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у рамках зустрічі з делегацією Сенату Республіки Кенія на чолі з Головою Сенату Екве Етуро (на знімку).

 


«Ваш візит відбувається у непростий, на жаль, для України період — у часи російської агресії проти нашої держави. Враховуючи дружній характер відносин між Україною і Кенією, сподіваюся, що ваша країна продовжуватиме послідовну підтримку нашої держави у боротьбі проти російського імперіалізму на двосторонньому і багатосторонньому рівнях, зокрема, у рамках справи «Україна проти Росії» у Міжнародному суді ООН», — зазначив А. Парубій.


За словами Голови Верховної Ради України, «роль парламенту у зв’язку з цим є надзвичайно важливою». «Верховна Рада України звертається до вас з проханням довести до Парламенту Кенії заклик підтримувати Україну, її суверенітет і територіальну цілісність, і запроваджувати політику та підходи, що сприятимуть припиненню агресії з боку російських збройних сил та підтримуваних ними формувань, припиненню вогню і повному виконанню РФ Мінських домовленостей», — наголосив А. Парубій.


Водночас глава українського парламенту подякував кенійській стороні «за неучасть посадовців Республіки Кенія у ІІІ Ялтинському міжнародному економічному форумі «ЯМЕФ» у тимчасово окупованому Криму» та висловив сподівання, що «Кенія утримуватиметься від участі в будь-яких інших міжнародних заходах економічного чи інвестиційного характеру, які РФ планує провести на своїй території або, особливо, на тимчасово окупованій території Кримського півострова України».


Також А. Парубій звернувся до співрозмовників із проханням «особистого сприяння у приєднанні Парламенту Кенії до наміру України бойкотувати 137-му сесію Асамблеї Міжпарламентського союзу, проведення якої заплановано у країні, яка безпосередньо причетна до сучасних воєнних конфліктів та масових порушень прав людини, до загибелі тисяч мирних жителів і на окупованих територіях України, і в Сирії».


Торкаючись питання посилення україно-кенійського міжпарламентського співробітництва, сторони висловили обопільну позицію щодо значного потенціалу його подальшого розвитку. «Я переконаний, що наші держави мають значний потенціал подальшого розвитку двосторонніх відносин, реалізація якого, зокрема, прямо залежить від рівня нашої міжпарламентської взаємодії. Збільшення останнім часом кількості двосторонніх контактів між членами наших парламентів, зокрема і на високому рівні, свідчить про наявний взаємний інтерес у поглибленні такої співпраці», — зазначив А. Парубій.


«Крім того, на нашу думку, більш ефективній реалізації національних інтересів сприяла б акредитація Посла Кенії в одній із європейських країн за сумісництвом в Україні або відкриття на основі взаємності Посольства Кенії у Києві», — наголосив Голова Верховної Ради А. Парубій.


Своєю чергою Голова Сенату Республіки Кенія Е. Етуро від Парламенту і Сенату своєї країни висловив впевненість у зміцненні дружніх відносин між нашими країнами та підтвердив підтримку Україні на міжнародному рівні.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.