Учора в Верховній Раді відбулася висока панельна дискусія «Законотворчий процес та європейська інтеграція в контексті парламентської реформи».

 


Відкриваючи зібрання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій (на знімку праворуч) зробив акцент на важливості консолідації міжнародних партнерів для проведення внутрішніх змін у нашому законодавчому органі влади. Як приклад глава парламенту навів останній візит нашої парламентської делегації в Норвегію. Законотворці мали можливість ознайомитися із тим, як працюють їхні колеги в цій північній країні. Один із найбільш важливих уроків, які українські парламентарії здобули, спілкуючись із європейськими колегами, на його думку, — це пошук компромісу та консенсусу в питаннях реформування законодавчого органу.


«Ми пам’ятаємо про нашу головну ціль — удосконалити весь законодавчий процес від початку і до кінця, — наголосив А. Парубій. — Від того, як з’являється сама ідея законопроекту до моменту, коли від буде ухвалений в остаточному другому читанні». За його словами, такий підхід відображено в планах заходів з реалізації рекомендацій щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради. Дотримуються намічених стандартів і в низці законопроектів, які стосуються внутрішньої реформи і вже нині стоять на порядку денному.


Ми вже можемо спостерігати деякі досягнення, підкреслив глава парламенту, нагадавши, що минулої осені, вперше за дуже довгий час, народним депутатам вдалося вчасно ухвалити бюджет на наступний рік, не ламаючих жодного етапу та дотримуючись всіх норм під час обговорення. Ще одним позитивним поштовхом А. Парубій назвав те, що минулої п’ятниці Прем’єр-міністр у сесійній залі розповів про філософію, яку урядовці мають намір закласти в концепцію пенсійної реформи. Тобто законотворцям запропонували працювати над законопроектом ще до того, як його подали в парламент. «Власне, так і має починатися законодавчий процес, — сказав А. Парубій. — Презентація самої ідеї, потім обговорення у фракціях, а головним майданчиком має стати профільний комітет, в якому вийдуть на остаточний варіант документа».


Але, незважаючи на великі дискусії, які йдуть у пошуку консенсусу, ми сповнені рішучості для втілення реформ Верховної Ради, запевнив Андрій Парубій.


Натомість Голова місії Європарламенту з оцінки потреб Верховної Ради Пет Кокс (на знімку ліворуч) зробив наголос на тому, що успіх реформ передусім залежить від того, наскільки самі українці зацікавлені в їх втіленні. Міжнародні партнери можуть надавати тільки поради та інформаційну підтримку і П. Кокс запевнив, що європейська спільнота готова допомагати нашій країні в такий спосіб.


Протягом дня народні депутати, урядовці та міжнародні експерти дискутували у двох напрямах — перегляд законотворчої процедури від початку до кінця та законодавче забезпечення імплементації Угоди про асоціацію між Європейським Союзом та Україною.


Організаторами заходу виступили програма USAІD: RADA та Проект ЄС-ПРООН «Рада за Європу: зміцнення спроможності та потенціалу Верховної Ради України».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.