Футбол. На столичному стадіоні імені Віктора Баннікова відбулися завершальні події UNІCEF football Cup. Турнір розпочався в березні і тривав у п’яти прифронтових областях — Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській і Харківській, та об’єднав 5 тисяч дітей із 302 шкіл. Основна умова для участі команд у змаганнях — присутність у заявці не менш як 6 дівчат.

 

Момент фінального матчу.

 

Переможці і гості турніру.

 

Організаторами виступили Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні спільно з ФФУ та Комітетом з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти та науки України, за фінансової підтримки уряду Німеччини через банк розвитку KfW.

У розмові з кореспондентом «Голосу України» голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс розповіла, що головною філософією турніру є зближення людей та взаємодопомога.

— Спорт є природним способом гуртування людей у цілому і дітей різних соціальних категорій зокрема, — зазначила пані Барберіс. — Футбольний кубок ЮНІСЕФ це не тільки змагання, його мета — не перемоги. Головне — навчитися працювати разом як команда. Ця ініціатива виховує цінності соціальної згуртованості, взаємної підтримки і пропонує можливості для залучення у соціальне життя. Спорт забезпечує простір для взаєморозуміння і дружби, що є нині надзвичайно важливим для дітей, які були переміщені і залишили свої домівки.

Перед початком основних подій представники Дитячого фонду ООН, журналісти, відомі професіонали та керівники Федерації футболу зіграли товариський матч.

У складі синьо-жовтих і біло-зелених були помічені знані майстри найвищого рівня: Олег Протасов, Сергій Нагорняк, Едуард Цихмейструк, гравчині національної збірної Юлія Шевчук, Яна Калініна та Ірина Саніна. В обох колективах грали відомі спортивні журналісти — Валерій Рєкунов, Юрій Корзаченко, Євген Бєлозьоров, Андрій Кудирко, Костянтин Паткевич, Сергій Савелій. Зустріч закінчилася перемогою біло-зелених 8:5.

А потім відбулися фінальні поєдинки Кубка ЮНІСЕФ. Його виборола команда Енергодарської загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів № 5 (Запорізька область), яка у фіналі перемогла колектив Пісочинського колегіуму Харківської районної ради — 3:0.

Бронзовими призерами стали учні школи № 66 з Маріуполя, які в серії післяматчевих пенальті переграли команду ЗОШ І ступеня — гімназії з Мирнограда Донецької області. Переможці, призери та всі учасники отримали пам’ятні подарунки.

Діти були щасливі від спілкування з гравцем національної збірної і донецького «Шахтаря» Тарасом Степаненком, легендарним спринтером, володарем двох золотих олімпійських медалей (Мюнхен-1972), віце-президентом НОК Валерієм Борзовим та іншими знаменитостями. А на завершення свята на всіх учасників чекав виступ гурту «Танок на майдані Конґо».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua