У День пам’яті жертв політичних репресій, що відзначається у третю неділю травня, в Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» відбулися урочисті заходи. У церемонії вшанування замордованих сталінським режимом узяли участь Президент України Петро Порошенко з дружиною, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, члени уряду, представники дипломатичних місій, громадськості.

 

Президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною та Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час заходів, присвячених Дню пам’яті жертв політичних репресій, на території національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили».

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).


«80 років тому, в 1937-му, Сталін розв’язав чергову, найстрашнішу хвилю кривавого терору, в тому числі і проти української інтелігенції. У Биківнянському лісі поховано в безіменних могилах тисячі українців, поляків, представників інших народів», — написала на своїй сторінці у Фейсбуці Ірина Геращенко.


Виступаючи на церемонії вшанування, Президент України наголосив, що це чи найбільша братська могила в Україні. Сюди привозили розстріляних вантажівками, іноді цілими колонами. Він зазначив, що Биківнянський ліс далеко не єдине місце в країні, де виконувалися і перевиконувалися так звані ліміти на знищення людей.


«Десятки років радянська влада приховувала страшну таємницю Биківні. А тим часом знаходилися відчайдухи, які навіть в умовах радянської диктатури насмілювалися вимагати правди. Так, як це робили наші шістдесятники Лесь Танюк, Алла Горська та Василь Симоненко», — сказав Петро Порошенко.


Глава держави повідомив, що напередодні разом з українською делегацією відвідав меморіальний комплекс на території колишнього концтабору Заксенгаузен у Німеччині. «Це саме той табір, де закатували Олега Ольжича, де утримувалися Ярослав Стецько та Степан Бандера», — сказав він. І додав, що там загинули від 80 до 100 тисяч людей, у тому числі й українців. За даними дослідників, кількість жертв у Биківні теж може сягати 100 тисяч. У Заксенгаузені Степана Бандеру утримували три роки. «За різними джерелами, його батько, Андрій Бандера загинув тут, в Биківнянському лісі... Два режими — нацистський і комуністичний, — а сутність одна: ненависть до людини і свободи. Пам’ятаймо про це», — зазначила Ірина Геращенко.


«Ось чому, якщо хто не зрозумів, протягом останніх років в Україні і було проведено декомунізацію. Ось чому відбувся так званий «ленінопад». Ось чому очистилася карта України від імен її катів та душогубів. Ось чому оновилися таблички з назвами вулиць. Комуністичним ідолам нема і не буде місця в нашій країні», — сказав Президент України. У своєму виступі він згадав закон про заборону георгіївських стрічок і пообіцяв невідкладно підписати його, щойно він надійде з Верховної Ради. «Чому? Тому, що це не є символікою Другої світової, ця символіка — символ агресії проти України 2014—2017 років. Тому що обвішані цими стрічками бойовики вбивають наших воїнів кожного дня і ночі. І прямо зараз, поки ми з вами тут, вони теж цілять в українських воїнів! Врешті-решт, Росія своєю політикою по відношенню до України сама поставила стрічку поза законом».


Учасники церемонії вшанували пам’ять загиблих від рук злочинного режиму хвилиною мовчання та поклали квіти до Братської могили, до пам’ятного знаку польських поховань і запалили лампадки.