Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зустрілася із заступником Голови Палати представників Парламенту Королівства Марокко Хаят Буффаррашен (на знімку).

 

 

Під час зустрічі Ірина Геращенко нагадала, що 22 червня 2017 року відзначатиметься 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною і Марокко, та зауважила, що нинішній рівень співпраці не відповідає потенціалу обох країн.


За словами першого заступника глави парламенту, Україна та Марокко мають великий потенціал для співпраці в сфері економіки, торгівлі, туризму.


«Ми розглядаємо Марокко як важливого партнера—країну Західного Середземномор’я й Північної Африки та розраховуємо на активізацію двосторонньої та міжпарламентської співпраці», — зауважила вона.


Також Ірина Геращенко поінформувала марокканських колег про безпекову ситуацію на Донбасі та численні факти порушення прав людини в окупованому Криму.


Своєю чергою заступник Голови Палати представників Парламенту Королівства Марокко Хаят Буффаррашен висловила сподівання, що рівень співпраці України та Марокко набуде нової динаміки.


Серед інших тем, що піднімалися на зустрічі, — питання гендерної рівності, активне залучення жінок до різних сфер суспільно-політичного життя.


Хаят Буффаррашен поінформувала, що у Марокко жінки становлять 21 відсоток депутатів парламенту, 30 відсотків посольського корпусу; також усе більше жінок залучено до служби в Збройних силах та Національній поліції Королівства.


«На сьогоднішній день в Королівстві Марокко багато жінок займають високі керівні посади як у правоохоронній, так і у військовій сферах», — зазначила вона.


Своєю чергою Ірина Геращенко, яка є членом міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості», розповіла про роботу українських депутаток задля посилення ролі жінок у Збройних Силах, збільшення переліку військових професій, до яких залучають жінок, та про активні зусилля своїх колежанок у миротворчих процесах.


Вона також поінформувала марокканських колег, що Верховна Рада України продовжує працювати в напрямку зміцнення ролі жінок у прийнятті рішень, зокрема, у сфері національної безпеки та оборони, що є одним із центральних положень Резолюції РБ ООН 1325. «За останні роки було вжито низку заходів для інтеграції гендерної проблематики в реформи, що проводяться в секторі безпеки України», — підкреслила Перший заступник Голови Верховної Ради. Вона зауважила, що цього року спостерігається збільшення чисельності військових професій для жінок та усуваються бар’єри в напрямі подолання проблем гендерної рівності.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.