У Національній історичній бібліотеці України відбулася презентація книжки хмельницького журналіста й громадського діяча Богдана Теленька «Соловецький мартиролог Поділля», що вийшла друком за підтримки Радикальної партії Олега Ляшка.


— Видання книжок, присвячених темі політичних репресій в Україні, повинно стати елементом державної політики, — сказав народний депутат Василь Амельченко, що взяв участь у презентації. — Слід систематизувати роботу з узагальнення злочинів комуністичного режиму, щоб показати світу, що відбулося в Україні у 20—30-ті роки минулого століття, у Голодомор, у 1937—1937 роках. Коли засвоїмо історичні уроки, матимемо націю.
І додав, що презентована книжка має бути в усіх шкільних бібліотеках.


Видання, яке містить 4700 імен репресованих у часи сталінського режиму подолян, що загинули на спорудженні Біломорканалу та інших будовах ГУЛАГу, — унікальне, адже створено на основі секретних архівів ФСБ Росії.


— Ці відомості вдалося зібрати карельському досліднику сталінських репресій Юрію Дмітрієву під час єльцинської відлиги у сховищах ЧК—ГПУ—НКВД—МГБ—КГБ (письменник вживає абревіатури за їх первинним російським звучанням), — каже Богдан Теленько. — Загалом в архіві, який до свого арешту російськими спецслужбами за надуманим звинуваченням встиг передати мені Дмітрієв під час експедиції у Сандармох і на Соловки у 2013 році, майже 70 тисяч імен людей різних національностей. Проте треба давати собі звіт у тому, що насправді йдеться лише про видиму частину айсберга — людей на «будовах комунізму», де каралися, по-рабськи працювали, гинули наші земляки, значно більше.


У книжці подано не лише імена каналоармійців, як називали енкаведисти безплатну рабсилу, а й короткі біографічні довідки. Видання проілюстровано фотокопіями справ репресованих і документальними знімками з Біломорканалу.


— Найстрашніше фото те, — продовжує автор, — на якому поряд з мамою киркою рубає камінь хлопчик років шести. Адже з України «антирадянський елемент» на спецпоселення вивозили цілими сім’ями, з маленькими дітьми.


Наосліп відкриваємо книжку. У мартиролозі на літеру «К» родина Крушевецьких (українці) із села Соколець Новоушівського району Вінницької області. Глава сім’ї Олександр Олександрович — «грамотний, із селян, служив у старій армії, працездатний до тяжкої фізичної праці», записано у справі. Разом із ним виселені дружина, четверо синів і донька. Усі загинули. 


— Не менші списки замучених на Біломорканалі у Житомирській, Вінницькій, Київський областях; вони готуються до друку, — каже Богдан Теленько. — Росіяни стверджують,  що на Біломорканалі загинули 50 тисяч людей, ми називаємо цифру — 100, а західні дослідники — 200 тисяч.


Публіцист планує  презентувати свою книжку у Варшаві та Перемишлі, адже третина списку — етнічні поляки.


Вл. інф.


На знімку: під час презентації книжки журналіст Богдан Теленько і народний депутат України Василь Амельченко (зліва направо).


Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.