У цьому матеріалі ми наводимо уривки з повідомлень, які надсилають нам у редакцію наші співвітчизники, котрі залишилися на окупованій території.

— Звичайно, «безвіз» для України — це був ніж у спину російським агітаторам-пропагандистам та їхнім поплічникам з нашої еленерії, — пише луганчанин Ігор К. — Можна було б порадіти за нашу країну, але є в цьому питанні одна ложка дьогтю: формально всі ці зрадники, котрі розмахують триколором, обмотаним «колорадською» стрічкою, залишаються  громадянами України. У тому числі Захарченко із Плотницьким. Вони ж не позбавлені громадянства. (На жаль!)

Я прекрасно розумію, що ці добродії не приїдуть у який-небудь український сервісний центр робити собі біометричний паспорт. А от усяка «шушваль» поменше оформлятиме. Хоча, зважаючи на фото, які час від часу з’являються в соціальних мережах з підписами: «Як я провів відпустку», цим «громадянам України» нічого не заважає і тепер відвідувати, приміром, Європу. Коли так, виходить, що відповідні документи в них є, та й «шенген» вони мають. Тож вони спокійно приїжджають для оформлення цих документів. Ну як тут не поставити риторичне запитання: «Куди дивиться СБУ?»

Сервіс з видачі закордонних паспортів поставлено в «молодій республіці» на таку широку ногу, що навіть і на підконтрольну територію приїжджати не обов’язково. Гроші вирішують усе...

— Ніколи не звертала уваги на всілякі оголошення, що розклеєні на парканах, але днями мені впало в око слово «біометричний», і я вирішила вивчити всі «пропозиції», — пише жителька Луганська Тетяна М. — Місцеві ділки обіцяли мені в «найкоротший термін» зробити закордонний біометричний паспорт «без виїзду для його оформлення за територію ЛНР». Оперативно хлопці зорієнтувалися. Хоча тут «без виїзду» можна замовити ще дуже багато послуг і документів, зокрема й ті, які за законом можна видати винятково особисто вам у руки. І в переліку не тільки закордонний паспорт, а й внутрішній, свідоцтво  про народження дитини, оформлення пенсії, інвалідності та безліч інших пропозицій. Навіть заочно розпишуть і свідоцтво про шлюб вам організують.

Зізнаюся, мені навіть стало цікаво, як, приміром, вони мені  збираються зробити біометричний паспорт. Нам відомо, що їх не видаватимуть людям з непідконтрольної території. І я не полінувалася та зателефонувала.

На мої «переживання» хлопець відповів, що це питання можна вирішити. Просто з мене терміново зроблять переселенку де-небудь у передмісті Сєверодонецька або Харкова. А в такому разі я вже матиму право на такий документ. Правда, це вже коштуватиме трохи дорожче, ніж просто закордонний паспорт. Тоді я поцікавилася тарифами. Парубок сказав, що у телефонній розмові вони ціну не повідомляють, але потім все-таки зізнався, що від 3 до 5 тисяч гривень «залежно від строків і рівня складності мого «переселенського поселення».

Мені цей документ не потрібний, але ж знайдуться ті, хто захоче мати «безвіз». Тож можна припустити, що потік «переселенців», які захочуть поселитися яким-небудь 543-м мешканцем невеличкого флігелька на околиці Сєверодонецька або Старобільська, найближчим часом може різко збільшитися...

Влад СЕМЕНЧУК.