Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко взяла участь у Міжнародній конференції «Реінтеграція Донбасу в умовах гібридної війни». На конференції були присутні також представники уряду, адміністрації Президента, обласних військово-цивільних адміністрацій Донеччини та Луганщини, громадянського суспільства та провідних зарубіжних і вітчизняних експертів. Організатором заходу виступило Міністерство інформаційної політики.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш.

 

Захід покликаний обговорити питання інформаційної деокупації та реінтеграції Донбасу, ситуацію з правами людини на тимчасово окупованих територіях Донбасу. А також скоординувати зусилля міжнародної спільноти, органів державної влади України та інститутів громадянського суспільства щодо подальших кроків, спрямованих на збереження політичних, правових і соціальних зв’язків України з Донбасом.

«Нині певні політичні сили не приховують свою позицію стосовно необхідності відрізати, забути про ці території та людей. Ці політичні сили не приховують своїх намірів і виступають із відповідними законодавчими ініціативами. Ці ініціативи вже отримали нищівну реакцію від неурядових організацій, громадського сектору та міжнародних партнерів», — зауважила Ірина Геращенко під час свого виступу.

Позиція держави Україна та влади, наголосила вона, полягає в такому: маємо боротися за деокупацію та реінтеграцію цих територій. У цьому контексті перший заступник глави парламенту акцентувала увагу на трьох важливих складових: безпековій, гуманітарній та екологічній, а також інформаційній.

«Очевидно, що Російська Федерація, яка впроваджує нові форми війни проти всього цивілізованого світу, відпрацьовує їх передусім на Україні. Лише на третьому році конфлікту на Донбасі наші міжнародні партнери починають усвідомлювати серйозність викликів для безпекової ситуації на європейському просторі. Сьогодні наші європейські та американські партнери вже заявляють про втручання Росії у вибори, інформаційну політику та стосовно тих ризиків, які несе російська пропаганда демократії», — сказала вона і додала, що нині російська пропаганда розповсюджується щонайменше сорока мовами світу в 160 країнах.

За словами І. Геращенко, в рамках Мінської підгрупи гуманітарній складовій приділяється максимум зусиль. «Але ми бачимо, що виконання ключових пунктів Мінська системно блокується, зокрема, щодо допуску міжнародних гуманітарних організацій на окуповану територію», — додала вона.

Водночас уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі повідомила, що у форматі Мінської групи вже давно пропонується створити механізм, куди б було залучено експертів Міжнародного Комітету Червоного Хреста задля пошуку зниклих безвісти на окупованих територіях. Але він блокується представниками ОРДЛО. Зокрема, тому, що Україна вимагає, щоб до нього обов’язково увійшли експерти Російської Федерації, країни, яка повністю відповідальна за конфлікт на Донбасі і розв’язала його.

«Україна чітко стоїть на позиції, що Мінський формат є три-

стороннім: Україна — жертва агресії, Росія — країна агресор та ОБСЄ — незалежний координатор, який має бути в усіх процесах. Якщо ми говоримо про гуманітарну складову, то і Червоних Хрест», — сказала вона.

Окремо І. Геращенко наголосила, що вибори на окупованих територіях можливі лише після деокупації, демілітаризації та за умови участі у виборах українських політиків та партій, а у голосуванні — внутрішньо переміщених осіб. А також присутності українських ЗМІ.

Водночас у коментарі журналістам Перший заступник Голови Верховної Ради зачепила питання Нормандського формату. «Ми очікуємо на телефонну розмову Президента України і новообраного президента Франції. Нещодавно також відбулася дуже важлива зустріч Президента України та канцлера Німеччини. 90 відсотків цієї розмови, спочатку у двосторонньому форматі, а потім у розширеному колі, було присвячено саме ситуації на Донбасі та Нормандському формату. Очевидно, що пані Меркель представляла, крім власної позиції, й об’єднану, Європейського Союзу. Дуже важливо, що і канцлер Німеччини, і Президент України виступають за активізацію Нормандського процесу. Ми очікуємо, що відбудеться телефонна розмова лідерів Нормандського формату, а вже потім будемо очікувати на зустріч. Треба враховувати, що президент Франції лише формує свій офіс. До того ж незабаром у Франції відбудуться парламентські вибори, що також потребує занурення у внутрішні питання. Важливо те, що наші європейські партнери, в тому числі й по Нормандському формату, дуже чітко під час зустрічей з російським президентом артикулюють позиції щодо санкцій, які мають тривати до повного виконання Мінських угод, про відповідальність Росії за ситуацію на Донбасі, про несприйняття окупації Криму і вимоги з його деокупації та Донбасу. Ми сподіваємося, що ці позиції звучатимуть також під час майбутньої зустрічі представників Нормандського формату Макрона та Путіна», — зауважила вона.

Олена ГОРБУНОВА.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ДОСЛІВНО

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина ГЕРАЩЕНКО:

«Українська держава ставиться до людей на окупованих територіях як до заручників Російської Федерації і бойовиків. Ми чітко розмежовуємо ватажків бойовиків і населення, яке залишається там в окупації».