Футбол. Учора в Ніцці відбулося жеребкування відбірного турніру чемпіонату Європи 2016 року, який пройде у Франції.

Національна команда України зустрінеться з діючим чемпіоном Європи — збірною Іспанії, а також зі Словаччиною, Білоруссю, Македонією та Люксембургом. Варто зазначити, що у Франції іспанці спробують виграти континентальну першість втретє поспіль.
Єдина команда з першого кошика, котра не брала участь у фінальній стадії Євро-2012 — Боснія і Герцеговина — спробує вперше у своїй історії подолати кваліфікаційний бар’єр чемпіонату Європи. Вона має зіграти з Бельгією, Ізраїлем, Уельсом, Кіпром та Андоррою. Нагадаємо, що боснійці здобули путівку на чемпіонат світу в Бразилії.
У жеребкуванні взяли участь усі 53 члени УЄФА, а керували церемонією генеральний секретар організації Джанні Інфантіно й переможці чемпіонатів Європи Рууд Гулліт і Бішенте Лізаразю. Допомагали їм 13 знаменитих воротарів континенту різних поколінь: Вітор Байя (Португалія), Фаб’єн Бартез (Франція), Рінат Дасаєв (Росія), Госе Ангель Ірібар (Іспанія), Пет Дженнінгс (Північна Ірландія), Андреас Кепке (Німеччина), Антоніс Нікополідіс (Греція), Жан-Марі Пфафф (Бельгія), Пітер Шмейгель (Данія), Ян Томашевський (Польща), Ганс ван Брекелен (Нідерланди), Іво Віктор (Чехія) та Діно Дзофф (Італія).
Турнірна сітка складається з восьми груп по шість команд і однієї групи з п’яти збірних. Усі вони зіграють між собою двічі (по разу вдома й у гостях). Дев’ять переможців груп, дев’ять збірних з других місць і найкращий колектив із тих, хто посів третю позицію, потраплять до фінальної стадії напряму. Решта вісім команд з третіх місць у стикових поєдинках вирішуватимуть долю ще чотирьох путівок на Євро, де вперше зіграють 24 збірні.
Також уперше відбірний турнір відбудеться відповідно до нової концепції «Тиждень футболу». Це означає, що матчі одного туру рівномірно розподілятимуть на шість днів із четверга по вівторок. Отже, в один день уболівальники побачать не більше 10 зустрічей відбірного циклу. Франція отримає автоматичну путівку до фінальної частини, однак у рамках цієї концепції гратиме товариські матчі за попереднім розкладом з командами із групи І.
Група А. Нідерланди, Чехія, Туреччина, Латвія, Ісландія, Казахстан.
Група В. Боснія і Герцеговина, Бельгія, Ізраїль, Уельс, Кіпр, Андорра.
Група С. Іспанія, УКРАЇНА, Словаччина, Білорусь, Македонія, Люксембург.
Група D. Німеччина, Ірландія, Польща, Шотландія, Грузія, Гібралтар.
Група E. Англія, Швейцарія, Словенія, Естонія, Литва, Сан-Марино.
Група F. Греція, Угорщина, Румунія, Фінляндія, Північна Ірландія, Фарерські острови.
Група G. Росія, Швеція, Австрія, Чорногорія, Молдова, Ліхтенштейн.
Група H. Італія, Хорватія, Норвегія, Болгарія, Азербайджан, Мальта.
Група І. Португалія, Данія, Сербія, Вірменія, Албанія.
Фото www.uefa.com.
У Вісьєнте дель Боске приємні спогади про Україну та Київ, адже у нас збірна Іспанії стала чемпіоном Європи.