Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:
— Наша команда розділяє пенсійну реформу на дві частини -обов’язкова для уряду індексація пенсій на відсоток реальної інфляції і обов’язкове осучаснення пенсій, яке б привело до збільшення виплат мінімум удвічі. Бо три роки цього не робили. Підвищення пенсій — це обов’язок уряду. Реальна пенсійна реформа де-факто збільшуватиме страховий стаж, і люди, які не пропрацюють 35 років безперервного страхового стажу, не матимуть право отримати пенсію за віком. Не можна за це категорично голосувати. Тому «Батьківщина» — за підвищення виплат, але проти пенсійної реформи.


Сергій ЛАБАЗЮК, група «Воля народу»:
— Уже тиждень деякі українці обурюються закриттям російських соціальних мереж. Але це, насправді, щастя. Це треба було зробити ще три роки тому, коли в Криму з’явилися «зелені чоловічки». Моя позиція полягає в тому, що в соціальних мережах ми маємо позбутися всього російського. На жаль, інформаційна політика в державі є нульовою, вона лише на папері. Навіть — уявіть собі! — наші бійці в зоні АТО вимушені були дивитися і слухати все російське. За три роки нового Міністерства інформаційної політики не створено жодної вітчизняної соцмережі. Навіть не проведено жодних тендерів і не виділено жодних грантів. Більшість сторінок в Інтернеті не презентують Україну, а презентують політиків. Це є неправильним. Тому я закликаю в п’ятницю викликати міністра інформаційної політики для звіту. Нехай розкаже про антипропаганду. Росія штучно створює ажіотаж навколо мовного питання. Я б хотів, щоб ми зрештою завершили процес українізації країни.


Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:
— Минулого тижня ухвалено закон про харчування дітей переселенців. Минулого тижня була спроба презентації пенсійної реформи. В Україні, де на одного пенсіонера припадає один працюючий із середньою зарплатою шість тисяч гривень, пенсія не може бути більше, як півтори тисячі. Мало того, коли зростає трудова міграція — наповнення пенсійного фонду погіршуватиметься. І кожного разу пропонуватимуть чергову реформу. Тому першим кроком реформи має стати запуск економіки, створення нових робочий місць. А ще — знищення тарифів і податків для зростання заробітних плат. І останнє — пропоную заслухати детальний звіт уряду. Нам потрібна конкретна програма стабілізації економічної ситуації в країні, реальні структурні перетворення в соціальній сфері, які б відповідали інтересам найменш захищених верств населення, а не вимогам західних кредиторів.


Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:
— Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, запровадила абонплату за газові лічильники. І незалежно від того, скільки використовують газу, треба заплатити 200—300 грн. за користування газовими лічильниками. Після того, як мільйони людей піднялися, і команда Радикальної партії навідалася до уряду, ми змусили скасувати це рішення про абонплату. Але не довго ми раділи перемозі. За моєю інформацією, НКРЕКП знову готує таємно від людей рішення про відновлення абонплати за газові лічильники. Ми звертаємося до уряду і нацкомісії відмовитися від цих грабіжницьких планів, адже ціна за користування газовими мережами уже закладена в нинішню ціну газу. Ми вимагаємо повернути в державне управління народні газорозподільні мережі.


Віктор БОНДАР, група «Відродження»:
— Не хочу підкладати дров до жару щодо пенсійної реформи. Але, на жаль, нам пропонують абсолютно не логічний спосіб економії коштів Пенсійного фонду. Наполягаємо: щоб наповнити фонд, необхідно дати можливість піднятися з колін промисловості, заводам, бізнесу, зняти підвищення тарифів, різні навантаження на підприємства. Тоді зростуть зарплати й почне поповнюватися фонд. Маємо два практичні питання. Нині тисячі чорнобильців вимагають повернути їм те, що вони заслужили ціною власного здоров’я. Законопроект          № 6292 вирішує їх проблеми. Вимагаємо поставити його на голосування. Необхідно також ухвалити законопроект № 6063 про допомогу при народженні дітей. Нині смертність перевищує народження в нашій країні майже вдвічі. Молоді сім’ї необхідно підтримувати.


Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Офіційний журнал Європейського Союзу оприлюднив закон про надання безвізового режиму українським громадянам. Незабаром українці вільно зможуть перетинати кордон з ЄС. Але значення цього рішення заховано значно глибше — це остаточний і безповоротний вихід із орбіти Москви. Президент за підтримки парламенту виконав одне зі своїх засадничих положень передвиборчої програми. Минулого тижня ми підтримали законопроект, який дає можливість випускникам шкіл на тимчасово окупованих територіях вступати на спрощених умовах в українські університети. Дякуємо всім, хто його підтримав. Закликаємо цього тижня проголосувати за закон про інклюзивну освіту. Нагадую також, що нині відбудеться перше засідання робочої групи, яка доопрацьовує пакет законопроектів, які стосуються медичної реформи. Сподіваємося на співпрацю всіх політичних сил. Водночас гостро стоїть питання продовження судової реформи.


Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Самопоміч»:
— Успішні молоді люди прагнуть виїхати з нашої країни. Вони шукають свою долю в кращих краях. А ті, що не можуть — піддаються залежності. Такої кількості залежних від алкоголю та наркотичних засобів, мабуть, не було ще в історії нашого краю. Ця залежність пов’язана з іншими -залежністю від Російської імперії та вульгарного накопичення грошей. Наша влада не хоче приймати закон про окуповані території і ставить у залежність людей, які там проживають. Армія не може відкрито захищати свої землі. Люди вимагають мати якісне медичне обслуговування, яке нині тримається тільки на грошах громадян та ентузіазмі лікарів. Але парламент її блокує. На часі осучаснення пенсійної реформи, але цього нам не пропонують. Ми зберігаємо постколоніальну залежність від минулого. Парламент має стати вільним і прийняти закон про вибори на пропорційній основі з відкритими списками.


Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Минулого тижня Арсеній Яценюк перебував із робочим візитом у США та Канаді. Відбулася низка зустрічей із представниками держдепу, конгресу, сенату тощо. Говорили про те, що Україна йде в НАТО й ЄС — і це не обговорюється. Наголошувалося, що санкційний тиск на Росію має посилюватися. Акцент робили на тому, що Україна захищає не лише себе, а й кордони НАТО, тому потребуємо західного озброєння, а визволення окупованого Донбасу має відбуватися тільки в пакеті з Кримом. Це головні тези для наших міжнародних партнерів. Але маємо вести й свою внутрішню боротьбу. Наша фракція виступає за розширення санкцій проти агресора та оточення Януковича. Нині в порядку денному є законопроект, який стосується мови аудіовізуальних ЗМІ. Він передбачає введення 75-відсоткової квоти на державне мовлення на українському телебаченні.

Пропонуємо також обрати на посаду Омбудсмена народного депутата Людмилу Денісову.