Учора минув рік з дня зникнення у Бахчисараї члена виконкому Всесвітнього конгресу кримських татар, громадського активіста Ервіна Ібрагімова. Ввечері 24 травня він не повернувся додому. Пізніше, переглядаючи записи навколишніх камер спостереження, його друзі знайшли кадри, на яких Ібрагімова затримують люди у формі й примушують сісти до автомобіля. Відтоді про нього немає жодних вістей.

Кримськотатарська громада марно вимагає від окупаційної влади півострова хоч якихось результатів розслідування. Місцева «влада» замість звітів закидає самим кримським татарам, мовляв, його умисно викрали, щоб зробити з цього скандал.

Тим часом батьки Ервіна Ібрагімова живуть надією. Протягом року біля свого будинку вони неодноразово влаштовували дуа (мусульманський молебень) за повернення свого сина. Родина Ібрагімових живе у звичайній багатоповерхівці, тому лавки для тих, хто приїжджав помолитися разом з родиною, ставили просто під парадним. Пізніше активісти викладали в Інтернет відео, на якому видно, як неподалік молебню стоїть поліцейська машина, а люди у цивільному прискіпливо знімають на відео всіх учасників. Однак такі акції залякування не надто вплинули на друзів та однодумців Ібрагімова. Вчора ввечері під його будинком знову відбувся молебень, на який приїхали люди з усього Криму.

Не забули про долю активіста й у Києві. Учора під посольством Російської Федерації активісти показали десятихвилинний документальний фільм «Рік без Ервіна», а після перегляду поспілкувалися через Інтернет з його батьком — Умером Ібрагімовим. Це вже 11-та акція біля посольства РФ у Києві, мета якої — привернути увагу до проблеми насильницьких зникнень у Криму.

Тетяна ПАСОВА.