БРИФІНГ

Із самого початку бойових дій на сході країни стало очевидним — однією з ключових проблем є забезпечення армії сучасними, захищеними, ефективними засобами зв’язку. На цьому наголосив представник фракції «Народний фронт» Дмитро Тимчук. Протягом трьох років фахівці Генерального штабу Міністерства оборони вивчали різноманітні варіанти такого обладнання, щоб визначитися, з якою країною нам краще співпрацювати для забезпечення наших силовиків надійною технікою. Провели навіть пробні закупки в ізраїльського виробника. Після довгих випробувань начебто визначилися, що закуповуватимуть техніку для переоснащення ЗСУ в Туреччині.

Із цією країною вже було досягнуто певних домовленостей. Однак на початку 2017 року стало відомо, що ми повертаємося знову до ізраїльських виробників. «Ситуація дуже непроста, — каже Д. Тимчук. — Вона загрожує репутації України, як надійного партнера в сфері військово-технічного співробітництва на міжнародній арені. Але головне — виникають сумніви з приводу забезпечення війська надійними технічними засобами».


Нині в парламенті з приводу вирішення цієї проблеми триває рух у кількох напрямках, запевнив народний депутат. Так, уже відбулося засідання комісії, яка займається діяльністю Укроборонпрому і в яку входять представники антикорупційного комітету та Комітету з питань національної безпеки і оборони. Ухвалено рішення включити до робочої групи, яка займається випробуваннями різних зразків закордонної техніки, народних депутатів. На часі також засідання Комітету з питань нацбезпеки та оборони, в ході якого законотворці, урядовці та запрошені експерти спробують розібратися в ситуації, що склалася.