Учора у Верховній Раді відбулися парламентські слухання на тему «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні». У них узяли участь народні депутати, керівники антикорупційних органів — голова НАБУ Артем Ситник, голова НАЗК Наталія Корчак, представники громадськості. 


Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, відкриваючи слухання, висловила думку, що шлях до подолання корупції в Україні буде ще дуже довгий, бо спротив величезний. «Бо держава, органи державної влади були засновані на корупційних схемах, державні інститути є важливою складовою корупції, — сказала О. Сироїд. — І пройде не одне покоління, поки буде створено нові правила та нову культуру. Але ці негативні явища не зникнуть, поки не створимо механізми, які запрацюють». Заступник глави парламенту наголосила, що одним із ключових етапів боротьби з корупцією є створення антикорупційного суду. «Спротив величезний, але я впевнена, що поступ буде відбуватися», — сказала політик.


Голова НАЗК Наталія Корчак презентувала доповідь щодо реалізації засад антикорупційної політики за минулий 2016 рік, яка цьогоріч була підготовлена вперше, і парламент має її затвердити. Н. Корчак заявила, що сьогодні в Україні сформована і функціонує нова антикорупційна система, спрямована на упередження корупції, і прозвітувала про діяльність НАЗК. Водночас інші промовці, і народні депутати, і представники громадських антикорупційних організацій, гостро критикували роботу та бездіяльність НАЗК, наголошуючи на тому, що досі не дочекалися жодного судового вироку та посадженого корупціонера із ТОП-чиновників, загальмовано процес перевірки е-декларацій.


Детальніше про парламентські слухання — у наступному номері «Голосу України».