Глава парламенту Андрій Парубій узяв участь в урочистій церемонії вручення дипломів лауреатів премії Верховної Ради освітянам та найталановитішим молодим ученим за вагомий особистий внесок в інноваційний розвиток держави та значні наукові здобутки.

 

Cтарший викладач Національного університету водного господарства та природокористування Вікторія Хіст отримує диплом із рук Голови Верховної Ради України Андрія Парубія. Праворуч — перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Співаковський.

 

Очільник законодавчого органу вручив дипломи лауреатам премії за внесок молоді в розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування. «Ця премія є надзвичайно важливою, адже відзначає успіхи і роботу молоді заради благополуччя нашої держави, — зазначив він. — Саме молодь є головним носієм змін та прогресу в нашій країні. Парламентаризм та розвиток місцевого самоврядування є основою для зміцнення демократії та громадянського суспільства». Премію отримали десять осіб, які представляють різні куточки нашої країни. Відтак лауреатами стали кращі із кращих, які щоденно працюють для зміцнення парламентаризму та розвитку окремих громад, припустив А. Парубій.

Щорічну премію Верховної Ради отримали також 16 педагогічних працівників загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів. Цю нагороду запровадили для того, щоб піднести роль та авторитет педагога в суспільстві, підвищити престижність праці вчителя, вихователя, майстра виробничого навчання, керівника гуртка. Ці люди є скульпторами, які формують та виховують молодь та її цінності, наголосив Андрій Парубій. Він пригадав, що свого часу був причетний до заснування виховної організації «Спадщина», а також свій багаторічний досвід виховника. «Дуже глибоко розумію важливість виховання молодих людей, які приймають у себе всі знання, немов чистий листок», — зауважив глава парламенту. «Перші, хто приходив на допомогу під час першого і другого Майданів, були саме ті люди, кого я мав честь із малку виховувати в скаутській організації, тому я добре знаю і розумію вашу працю», — звернувся він до педагогів.

«Ми докладаємо багато зусиль для того, щоб Верховна Рада найбільш швидко та ефективно приймала рішення, які стосуються реформи освіти, — зазначив очільник законодавчого органу влади. — Тільки протягом двох останніх тижнів ми ухвалили два такі важливі  документи — закон про вищу освіту і зміни, які стосуються доступу осіб з особливими освітніми потребами». За словами А. Парубія, саме це скликання парламенту проводить європейську реформу в системі освіти.

Отримали відзнаки також і найталановитіші молоді учені в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2015 рік. Лауреатами цієї премії стали 38 осіб. Ці люди, за словами глави парламенту, є майбутнім нашої науки. «Для процвітання економічного та екологічного стану країни необхідно застосувати сучасні інноваційні досягнення наших науковців», — зауважив він, висловивши припущення, що в залі присутні люди, які в майбутньому дадуть нобелівські результати. А. Парубій переконаний, що Україна має потужний науковий потенціал, а українці — міжнародне визнання. Верховна Рада цього року ухвалила держбюджет, пріоритетом якого стало підвищення зарплати вчителям та науковцям, зауважив він і запевнив, що цей пріоритет збережеться в майбутньому. Наука та освіта є не менш важливими, ніж оборона, адже це фундаментальні складові національної безпеки та розвитку нашої держави, резюмував очільник Верховної Ради.

Надія СМІЯН.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua