Удосконалення Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» обговорювали під час слухань у Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики.

У заході взяли участь народні депутати, представник проектів ОБСЄ в Україні, голови Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко і Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, експерти, редактори друкованих видань.

Голова профільного комітету Вікторія Сюмар зазначила: закон про роздержавлення друкованих ЗМІ перебуває у стадії реалізації і передбачає декілька етапів реформування. «Це серйозний крок для оздоровлення друкованої преси», — сказала вона.

Заступник координатора проектів ОБСЄ Джеффрі Ерліх вважає, що роздержавлення видань посилить редакційну незалежність медіа. «Координатор проектів ОБСЄ від початку реформи активно допомагає її впровадженню. Зокрема, ми підтримуємо п’ять редакцій, які впроваджують перший етап реформування», — наголосив він.

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко повідомив, що у зведеному переліку — 611 комунальних і 79 державних видань. У першому етапі реформування взяли участь 244 редакції. Із них повністю здійснили перереєстрацію 49 ЗМІ, очікують перереєстрації 33, у процесі припинення — 127 редакцій, ще не підготували документи 36 видань.

«Одна зі значних проблем — це фінансування. Ми планували виділення 50 тисяч гривень кожній редакції, але, на жаль, проект постанови про державну підтримку, підготовлений Держкомтелерадіо, не було погоджено Міністерством фінансів. Сьогодні ми знову звернулися до Мінфіну, оскільки вже є реформовані видання, для здійснення відповідних розрахунків», — зазначив Олег Наливайко.

Голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко окреслив найбільші проблеми, з якими стикаються ЗМІ під час цієї реформи. Зокрема, це бойкот рішень про роздержавлення преси місцевими радами, тиск і звільнення редакторів та спроби відібрати в редакцій приміщення.

Головний редактор газети «Голос України» Анатолій Горлов звернув увагу на проблеми, які газетярам створює «Укрпошта», — це підвищення тарифів. Він закликав на законодавчому рівні затвердити для редакцій певні пільги на послуги «Укрпошти», підтримати газети фінансово.

За результатами комітетських слухань буде напрацьовано відповідні зміни. Ухвалення законопроекту, за словами Вікторії Сюмар, можливе до кінця року.

Сергій МЕЛЬНИК.