Голова Верховної Ради України Андрій Парубій та Надзвичайний і Повноважний Посол Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа (на знімку) під час зустрічі в середу обговорили питання подальшого розвитку двостороннього міжпарламентського співробітництва та програму візиту глави парламенту до Італії в червні поточного року.

 

 

А. Парубій відзначив важливість набутого позитивного досвіду членами делегації Верховної Ради України під час поїздки до італійського парламенту у травні минулого року та зустрічі народних депутатів України з членами італійської делегації в ПА ОБСЄ.


У рамках обговорення програми візиту Голови Верховної Ради до Італії, що відбудеться 4—5 червня, А. Парубій зазначив, що це «не лише відкриє нову сторінку у взаємодії з країною, а й по-глибить співробітництво між двома державами на різних рівнях». «Дуже важливо активізувати і зробити тіснішою співпрацю між парламентами України та Італії», — підкреслив він.


Голова Верховної Ради повідомив, що планується підписання Меморандуму про україно-італійську міжпарламентську співпрацю, що «дасть змогу започаткувати ефективний механізм розвитку двостороннього співробітництва між нашими парламентами». «Підписання Меморандуму закріпить відносини між нашими парламентами. Текст узгоджений, і для мене буде велика честь підписати Меморандум 4—5 червня під час візиту до Італії», — зазначив він.


Голова українського парламенту подякував італійському послу за послідовну та солідарну позицію італійської сторони в українському питанні, зокрема, щодо підтвердження суверенітету та територіальної цілісності України, доцільності продовження санкцій ЄС щодо Росії до повного виконання Мінських угод.


«Верховна Рада України сподівається на посилення взаємовигідного діалогу та співпраці між парламентськими делегаціями наших держав у рамках діяльності основних міжнародних організацій, зокрема, Парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ та НАТО. Доведення до міжнародної спільноти об’єктивної інформації щодо розвитку ситуації в Україні, її протидії російській агресії залишатиметься серед ключових пріоритетів діяльності українських депутатів в зазначених міжнародних організаціях», — підкреслив він.


Своєю чергою Надзвичайний і Повноважний Посол Італії в Україні сказав, що програма запланованого візиту є дуже насиченою. Він висловив задоволення доопрацюванням Меморандуму, «який зробить відносини між країнами міцнішими», та висловив подяку українським парламентаріям, зокрема членам групи дружби з Італією, за ефективну співпрацю. Пан Посол також наголосив на підтримці цілісності України та її суверенітету і запросив Голову Верховної Ради взяти участь у зустрічі послів країн «Великої сімки» у червні цього року напередодні візиту.


Давіде Ла Чечіліа зазначив, що в Італії добре обізнані з перебігом реформ в Україні, особливо в економічній сфері, а також у сфері боротьби з корупцією. Він запропонував обмінятися досвідом, напрацьованим в Італії, зокрема щодо боротьби з корупцією та у сфері публічного адміністрування, а також обговорити під час візиту деталі фінансової і макроекономічної стабілізації, ситуацію на сході України та питання гуманітарної допомоги.

«Нам потрібно краще розуміти те, відбувається в Україні», — зазначив він і наголосив, що Італія повністю підтримує режим санкцій щодо Росії.


Голова Верховної Ради зауважив, що Росія володіє значними ресурсами, у тому числі інформаційними, і проводить через іноземні ЗМІ свою політику, «тому громадяни інших країн можуть бути розгублені від різної інформації». На його переконання, важливо, щоб політики та громадяни інших країн більше знали про історію України та більше отримували інформації про події на сході.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.