Робоча група, утворена у парламенті для доопрацювання законопроектів про медичну реформу, вже розпочала свою роботу і планує до наступного пленарного тижня опрацювати всі пропозиції, що надійшли від народних депутатів. Про це повідомив на брифінгу Сергій Березенко, заступник голови депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка», член Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я.

До порядку денного включено чотири законопроекти, подані урядом, розроблені Міністерством охорони здоров’я (реєстр. №№ 6027, 6328, 6329, 6347), але депутати не проголосували за них і вирішили створити робочу групу, щоб розібратися детально з проблемними питаннями і підготувати узгоджений законопроект. С. Березенко повідомив, що на першому засіданні робоча група вже напрацювала певні зміни до законопроектів. «Головне — до кінця сесії, до літніх канікул прийняти закони про медичну реформу в першому читанні та в цілому, щоб при підготовці Бюджетної резолюції на наступний, 2018, рік МОЗ могло закладати певні кошти до бюджету, — сказав депутат. — Медична реформа повинна бути спрямована на пацієнта, повинна бути оплата медичної послуги, а не ліжко-місця, що приведе до зростання якості надання медичних послуг та зростання зарплати медиків». Парламентарій висловив сподівання, що для голосування за доопрацьовані проекти законів про медичну реформу наступного пленарного тижня вже вистачить голосів. Робоча група наступного разу збереться 31 травня і проаналізує всі письмові пропозиції від депутатів.

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун зауважила, що медична реформа — то довгий шлях. «Але вже час подавати законопроекти, щоб нарешті змінити систему охорони здоров’я, — наголосила урядовець. — Ми запускаємо принцип — гроші йдуть за пацієнтом. І це підтримує більш як 80 відсотків українських громадян. Медична реформа розпочнеться вже цього, 2017, року».

Олександра КУЧЕРЯВА.