Футбол. Ліга Європи. Фінальний матч. 24 травня.

«Аякс» (Нідерланди, Амстердам) — «Манчестер Юнайтед» (Англія). 0:2 Голи: Погба, 18, Мхітарян, 48.

«Аякс»: Онана, Велтман, де Лігт, Санчес, Рідевалд (де Йонг, 82), Классен, Зієг, Шене (ван де Беєк, 70), Траоре, Юнес, Дольберг (Нерес, 62). Тренер — Петер Бос.

«Манчестер Юнайтед»: Ромеро, Валенсія, Смоллінг, Блінд, Дарміан, Еррера, Погба, Феллаїні, Мхітарян (Лінгард, 74), Мату (Руні, 90), Решфорд (Мартіаль, 84). Тренер — Жозе Моурінью.

Рефері — Дамір Скоміна (Словенія).

Стокгольм. «Френдс Арена». 46 961 глядач. 19 градусів.

У протистоянні досвіду і молодості, стриманості й азарту, оборони та атаки «Манчестер Юнайтед» зламав опір «Аякса».

І такий підсумок цілком справедливий. Було б нерозумно не визнати, що нідерландці в цей вечір грали в футбол, а англійці лише добували результат, але тактика останніх у результаті принесла свої плоди. Мета, як відомо, виправдовує засоби, та й переможців судити не прийнято.

«МЮ» просто дуже грамотно побудував гру, знайшов «протиотруту» для стримування яскравих атак «Аякса». Зрештою, реалізував два не найкращі моменти. Погбі відверто пощастило влучити в Санчеса, від якого м’яч відскочив у ворота, а Мхітарян виявився спритнішим за опонента при розіграші кутового. Везіння, вміння (іншими словами — відповідного класу) вистачило досвідченішій команді для перемоги. Натомість стрімкого, атакуючого футболу молодому «Аяксу» виявилося недостатньо для досягнення мети.

Його атак було багато, ударів — замало, та й м’ячі влучали в оборонців та воротаря Ромеро. Якийсь психологічний бар’єр укупі з насиченістю оборони суперника не дали змоги амстердамцям зробити більше.

А «МЮ» свого домігся, а це означає, що в наступному сезоні в Лізі чемпіонів буде п’ять англійських команд. І до того моменту Жозе Моурінью може спати спокійно: перемога в Лізі Європи — прекрасний оберіг від будь-якої критики.

Петер Бос:

— Ми були придушені фізичною силою футболістів з Манчестера. Сила — це те, як ти використовуєш своє тіло. Нам ще належить цього навчитися. Це наш перший фінал, нова подія для наших хлопців. Для того щоб перемагати, треба грати і вчитися. Вони вчитимуться, і в наступному сезоні, впевнений, ми станемо сильнішими.

Емоції вплинули на гравців, теракт в Манчестері — також. Звичайно, ми говорили про це. У медіа багато про це говорилося. Тому всі були схильні до емоцій...

Жозе Моурінью (на знімку):

— У поганому сезоні, коли іноді мені здавалося, що у мене найгірша в світі команда, коли мені здавалося, що я найгірший у світі тренер, ми змогли виграти три трофеї і пройшли відбір до Ліги чемпіонів завдяки перемозі в турнірі, а не фінішували другими, третіми чи четвертими.

Ми удостоєні честі грати в Суперкубку Європи проти майбутнього переможця Ліги чемпіонів. Тому гадаю, що цей сезон для нас справді відмінний.

Для мене цей трофей — найважливіший у кар’єрі, бо він новий. Звичайно, Ліга чемпіонів престижніша, ніж Ліга Європи, але, повторюю, це мій найновіший трофей, і всі почуття ще свіжі. Такий мій погляд на ситуацію...

До речі, португальський фахівець став першим тренером, який двічі вигравав Кубок УЄФА/Лігу Європи та Лігу чемпіонів.

Фото
uefa.com