Ефективність реформ в умовах кризи обговорювали в парламенті під час учорашнього круглого столу. У заході взяли участь народні депутати, урядовці, науковці, а також лауреат Нобелівської премії з економіки, президент Міжнародного фонду експериментальних економічних досліджень Вернон Сміт. Круглий стіл проводився за ініціативи міжфракційного депутатського об’єднання «За духовність, моральність та здоров’я України».

 

Народний депутат України Павло Унгурян (модератор) та Вернон Сміт (ліворуч).

Зокрема, голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна ознайомила гостя зі станом податкової культури в Україні.
«Більша частина малого і середнього бізнесу перебуває в тіні. Сьогодні податкове навантаження на зарплату становить 41,5 відсотка. Це включає відрахування з робітника податку, який він платить особисто, і платежі в Пенсійний фонд, які відраховує роботодавець, воєнний збір. Але податкове навантаження в нашій країні вважається важким для суб’єктів малого бізнесу», — зазначила вона.
Народний депутат зауважила, що відкрити бізнес в Україні можна за дві години, якщо він не потребує спеціальних дозволів. А що далі? Споживчий попит низький, система підтримки виходу на зовнішні ринки для українського виробника слабка. А пенсійна система перебуває на межі банкрутства.
То чи може Україна за такої ситуації отримати належний дохід в бюджет? Із таким запитанням Ніна Южаніна звернулася до відомого економіста.
Вернон Сміт порадив сконцентрувати податки на прибутку громадян (котрі працюють на фірмах), а не на самому бізнесі.
Економіст також повідомив, що стабільність американської економіки залежить від ринку товарів одноразового споживання.
«У США 75 відсотків продуктів одноразового споживання. Відповідні ринки дуже ефективні, вони працюють за ринковою економікою», — зазначив він.
Крім того, Вернон Сміт зачепив питання приватизації підприємств.
«Головне не ціна продажу, а те, до чого це призведе в майбутньому. Важливо правильно і ефективно використати приватизацію з тим, щоб ці підприємства приносили прибуток і стимулювали економіку», — сказав економіст. Також, підкреслив він, треба спростити процедуру відкриття фірм. Приміром, у США можна відкрити підприємство за дві години. Це важливо, оскільки саме вони сприяють розвитку країни.
Вернон Сміт наголосив, що під час військового конфлікту реформи можна і потрібно проводити, та закликав українських чиновників не зупинятися на шляху їх впровадження.

Сергій МЕЛЬНИК.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua