В Україні 12 мільйонів пенсіонерів і менш як 10 мільйонів платників ПДФО та ЄСВ. Тож реформування пенсійної системи більш ніж на часі, однак запропонований урядом варіант пенсійної реформи є неприйнятним. Про це заявив голова парламентського Комітету з питань промислової політики та підприємництва, заступник лідера РПЛ з економічної політики Віктор Галасюк.

 


Як наголосив парламентарій, пенсії в Україні настільки мізерні, що на них неможливо прожити — мільйони пенсіонерів отримують лише 1300 гривень, а майже півмільйона так званих соціальних пенсіонерів (у тому числі людей з інвалідністю і жінок, які вийшли на пенсію без достатнього страхового стажу) — менш як 1000 гривень на місяць.


«Тому ми за пенсійну реформу. Але не за таку, як пропонує уряд! Бо їх реформа призведе до багатомільйонного скорочення чисельності пенсіонерів через підняття страхового стажу та пенсійного віку. Страховий стаж хочуть підвищити з 15 до 35 років, а пенсійний вік для тих, кому не вистачає страхового стажу, — з 60 до 65 років. Хіба від цього збільшиться наповнення Пенсійного фонду? Ні, скоротяться видатки, до того ж ціною зменшення чисельності пенсіонерів!» — пояснив Віктор Галасюк.


За його словами, фракція Радикальної партії пропонує кардинально інший підхід — розв’язання пенсійних проблем передусім через скорочення безробіття і підвищення зарплат, через розвиток виробництва і детінізацію економіки, через справедливу тарифну сітку та усунення верхньої межі нарахування ЄСВ. І нарешті через часткове відрахування рентних платежів та інших ресурсних податків на пенсійне забезпечення українців, щоб кожен громадянин, який усе життя жив і сумлінно працював на рідну країну, відчув себе співвласником її національного багатства, а не тягарем.


«Ми з Олегом Ляшком запропонували сміливий та системний Антикризовий план розвитку економіки (https://www. slіdeshare.net/galasyuk/ss-74324750), який передбачає набір законодавчих актів та урядових рішень, що дасть змогу підвищити добробут і пенсіонерів, і працюючих українців! Але для цього потрібно, щоб влада почула і дослухалась! Потрібна політична воля і рішучість діяти в інтересах України та українців!» — резюмував Віктор Галасюк.