Ранкове засідання 23 лютого
Проект постанови «Про покладення на Голову Верховної Ради обов’язків Президента України згідно із ст. 112 Конституції України» підтримали 285 народних депутатів.
Під час засідання глава парламенту доручив керівникам фракцій та депутатських груп розпочати консультації стосовно нової більшості та нового уряду. «Доручаю керівникам фракцій і депутатських груп негайно розпочати консультації стосовно формування нової депутатської більшості та уряду народної довіри. Це першочергове завдання для нашого парламенту, тож я прошу керівників фракцій і депутатських груп поінформувати керівництво парламенту про результати консультацій не пізніше вівторка», — сказав Олександр Турчинов.
А на початку засідання, після того як у сесійній залі зареєструвалися понад 300 народних депутатів, Олександр Турчинов запропонував народним депутатам заслухати інформацію та поставити запитання уповноваженим Верховної Ради з контролю за діяльністю Міністерства внутрішніх справ, Генпрокуратури, Служби безпеки та Міністерства оборони.
Доповідаючи про ситуацію в Службі безпеки України, парламентський уповноважений Валентин Наливайченко, зокрема, зазначив, що на момент, коли він прибув до СБУ, там не було ні голови, ні його заступників. «Керівництво взагалі відключило телефони та залишили країну без захисту», — сказав він і звернувся до Голови Верховної Ради з пропозицією негайно внести на розгляд парламенту кандидатуру на посаду очільника Служби безпеки.
Відповідаючи на запитання народного депутата Володимира Бондаренка про те, чи робиться щось задля затримання тих, хто пробує покинути цю «закривавлену їхніми руками землю», та чи вчиняються заходи із блокування їхніх рахунків, В. Наливайченко повідомив, що про недопущення виїзду за кордон тих, хто віддавав накази стріляти в людей, вже йшлося під час міжвідомчої наради. «Біля Пукача камери для військових злочинців вільні», — заявив він.
Уповноважений також повідомив, що після призначення нового голови СБУ буде оприлюднено інформацію про незаконне прослуховування та інші протиправні дії.
Також В. Наливайченко запевнив, що без причини нікого переслідувати не будуть. Так він відповів на звернення Сергія Тігіпка стосовно недопущення самосудів над членами Партії регіонів. «У них одна провина — що вони були членами Партії регіонів», — запевнив С. Тігіпко.
Уповноважений Верховної Ради по контролю за діяльністю Генпрокуратури Олег Махніцький, кажучи про свої перші кроки, зазначив, що наразі вже працюють усі територіальні управління відомства. Зокрема, вчора було дано доручення стосовно розслідування низки справ, пов’язаних із закликами до сепаратистських дій, та робиться усе, щоб підозрювані в цих та інших злочинах не залишили територію України. Також розпочато розслідування щодо спроб втягнути в боротьбу з народом Збройні Сили України та щодо масового вбивства мирних громадян на Майдані. «Раніше міліція розслідувала вбивства, які чинила сама ж міліція, а сьогодні прокуратура об’єднала ці справи в одну — за фактом масового вбивства людей», — сказав О. Махніцький.
Стосовно відкритої охоронцями екс-Генпрокурора Пшонки та екс-міністра доходів і зборів Клименка стрільби в прикордонників, то зараз триває пошук підозрюваних осіб для взяття їх під варту.
Уповноважений також повідомив, що біля помешкання батьків керівника Тернопільського управління СБУ було виявлено начинений зброєю мікроавтобус, тож за цим та багатьма іншими фактами розпочато розслідування.
Крім того, зранку 
О. Махніцький запевнив, що Генпрокуратура негайно перегляне справи усіх затриманих, а наприкінці засідання він уже повідомив, що всіх затриманих звільнено.
Тимчасово виконуючий  обов’язки міністра внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив про розпуск колегії міністерства та призначення її нового  складу. Крім того, вже розпочато службове розслідування незаконних дій ряду посадових осіб міністерства.
«Маємо налагодити співпрацю міліції з народом без анархічних дій, без мародерства, без нападів на народних депутатів та без подальшого захоплення органів державної влади — це вже ваша влада», — звернувся А. Аваков до громадян. Він також зазначив, що найближчим часом з’явиться спільна заява міліції та громадського сектору стосовно координації дій із захисту правопорядку в країні.
А відповідаючи на запитання народного депутата Віктора Чумака стосовно спроб у низці областей, зокрема, в Луганську, озброїти так званих тітушок, А. Аваков запевнив, що ситуація буде негайно взята під контроль  і жодного протистояння допущено не буде.
Він також повідомив, що найближчим часом до роботи повернеться Державна автоінспекція. До того ж у центрі Києва міліція поки що нестиме службу разом із представниками самооборони Майдану.
Відповідаючи на запитання В’ячеслава Кириленка: «Чи вже встановлено хоч когось із тих осіб, які на вулиці Інститутській стріляли бойовими патронами в громадян?» А. Аваков зазначив, що деяка оперативна інформація вже є, проте поки що він не може її розголошувати і пообіцяв, що це буде зроблено після завершення розслідування.
Відповідаючи на запитання про те, чи відомо міліції нинішнє місцеперебування Януковича, Пшонки та Захарченка, він лише зазначив: вони намагалися покинути Україну, однак прикордонна служба не дозволила їм цього зробити.
Одразу після цього Верховна Рада ухвалила рішення про повернення «Межигір’я» народу. За постанову №4189 про повернення резиденції «Межигір’я» у державну власність проголосували 324 народні депутати.
Далі Верховна Рада взялася за приведення законодавства у відповідність до норм повернутої Конституції 2004 року.
Зокрема, ухвалено законопроект про визнання таким, що втратив чинність, Закону України від 7 жовтня 2010 року № 2592-VІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення їх у відповідність із Конституцією України» — «за» проголосували 332 народні депутати. Цей законопроект розроблено з метою відновлення конституційного ладу України, встановленого та гарантованого Конституцією України.
Одразу ж після цього парламентарії ухвалили постанову про покладення обов’язків Президента на Голову Верховної Ради.
Також 326 голосами було ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо припинення норм законів, схвалених 16 січня 2014 року. В даному разі йдеться про остаточне скасування так званих «законів 16 січня», котрі у зв’язку з техніко-юридичними проблемами так і не було скасовано. Таким чином, цим рішенням остаточно скасовуються прийняті 16 січня 2014 року закони, зокрема, про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Господарського процесуального, Кримінального, Цивільного процесуального кодексів України, Кодексу адміністративного судочинства України, законів «Про міліцію», «Про прокуратуру», «Про інформаційні агентства» та ін.
Верховна Рада внесла зміни до Постанови Верховної Ради України «Про обрання суддів» №4048-VІ від 17 листопада 2011 року». Ці зміни спрямовані на забезпечення гарантування здійснення судової влади в України незалежними та безсторонніми судами на основі Конституції і законів України, неухильного дотримання конституційних засад судочинства. «За» проголосували 274 народні депутатів.
Ще одним, ухваленим в цілому, законопроектом — про внесення змін до деяких законів України (щодо окремих питань судоустрою та статусу суддів) — Верховній Раді повернуто повноваження щодо призначення суддів та звільнення суддів. Таким чином ліквідовано вирішальний вплив Вищої ради юстиції України та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на процес призначення суддів та одночасно підвищено роль Верховної Ради України і посилено інструменти парламентського контролю під час призначення, звільнення, притягнення до відповідальності суддів та призначення їх на адміністративні посади.
Одразу після цього Верховна Рада скасувала закон про мови авторства Ківалова-Колесніченка. «За» проект закону про визнання таким, що втратив чинність Закону України «Про засади державної мовної політики», проголосували 232 народні депутати.
Після ухвалення цього рішення низка народних депутатів, зокрема, Нестор Шуфрич та Іван Попеску, закликали колег бути уважнішими до забезпечення мовних потреб національних громад.
Арсеній Яценюк на це зазначив, що нічого надзвичайного не сталося, бо цим рішенням лише відновлюється дія статті 10 Конституції України та починає діяти редакція попереднього, ще радянського, мовного закону. Водночас Олег Тягнибок запевнив, що невдовзі за участі представників національних громад буде розроблено новий законопроект про мови та мовну політику.
Народні депутати 311 голосами ухвалили в цілому законопроект про запровадження мораторію на закриття лікарень.
А от проект постанови про звільнення Віктора Татькова з посади голови Вищого господарського суду поки що не пройшов — «за» проголосували тільки 223 народні депутати, тож документ відправили на доопрацювання.
Стосовно інших уже екс-посадовців, то за звільнення Дмитра Табачника з посади в. о. міністра освіти проголосували 239 народних депутатів, звільнення Леоніда Кожари з посади в. о. міністра закордонних справ підтримали 237 парламентаріїв, а за звільнення Раїси Богатирьової з посади в. о. міністра охорони здоров’я проголосували 282 парламентарії.
Під час обміну думками Інна Богословська закликала колег розуміти нову відповідальність парламенту, щоб це було місце, де панує закон. «Якщо записано, що засідання починається о 10-й, то воно має розпочинатися о 10-й. Бо якби в четвер парламент зібрався вчасно, то, може, не було б стількох смертей. Тому діймо буква в букву», — закликала вона. Вона також закликала не допустити підкилимної політики — все має бути відкрито й чесно, бо інакше люди прийдуть і зметуть парламент — так само, як вони змели Президента.
Наступне засідання парламенту має розпочатися в понеділок о 16-й годині.
Головуючий привітав із днем народження народного депутата Миколу Дмитрука.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
 ДОСЛІВНО
Голова Верховної Ради Олександр ТУРЧИНОВ:
«Режим Януковича-Азарова довів країну до катастрофи, а тим часом потрібно виплачувати пенсії та зарплати, стабілізувати національну валюту та банківську систему».
ДОСЛІВНО
Народний депутат Юрій МІРОШНИЧЕНКО:
«Закликаю колег виносити такі рішення, щоб за них могли голосувати представники всіх фракцій, та щоб виборці бачили, що вони ухвалюються на користь усієї країни».
 
Валентин Наливайченко.
Олег Махніцький.
Арсен Аваков.
Віталій Кличко і Арсеній Яценюк.