БРИФІНГИ

 

Національна платформа «Жінки за мир», яка об’єднує понад 80 тис. представниць прекрасної статі з усіх куточків країни, ініціює ухвалення двох законопроектів, які стосуються прав дітей та їхнього захисту. Про це вони заявили під час спільного брифінгу з народним депутатом Наталією Королевською (Опозиційний блок).


Першого червня весь світ відзначатиме День захисту дітей. Але це не лише свято для дітей. Передусім це нагадування нам, дорослим, що маленькі громадяни мають свої права і ми повинні їх захищати, зауважила голова правління платформи Ірина Касьян.


Йдеться про законопроекти: «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належного рівня соціального захисту родин із дітьми та встановлення справедливих соціальних гарантій дітям» (реєстр. № 6063-д) та «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей, які постраждали внаслідок бойових дій чи збройних конфліктів» (реєстр. № 6510). У свою чергу Наталія Королевська зауважила, що жінки вже звернулися до чоловіків-депутатів з проханням підтримати ці дві законодавчі ініціативи. «Ми сподіваємося, що напередодні першого червня ці законопроекти будуть ухвалені. Адже дуже важливо підтримати і захистити тих, хто цього конче потребує не словами, а реальними вчинками», -наголосила вона.


За недбале ставлення до культурної спадщини доведеться відповісти


Україна недостатньо уваги приділяє питанню охорони культурної спадщини. Серед когорти пам’яток, найціннішими об’єктами є ті, що внесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Таких об’єктів у нашій країні шість, але по кожному з них є величезний комплекс проблем. На цьому під час брифінгу наголосив народний депутат Ігор Луценко («Батьківщина»).


Провідну роль у питаннях культурної спадщини, наголосив він, відіграє Міністерство культури, яке має опікуватися охороною цих пам’яток. «На жаль, цю функцію міністерство фактично провалило. Достатньо подивитися, що відбувається у Лаврі, буферній зоні «Софії Київської». Відповідь одна — суцільне будівництво, яке заборонено правилами ЮНЕСКО та українським законодавством. Тим не менше, міністерство, попри мої особисті багаточисленні звернення, реакцію громадськості, абсолютно пасивне», — заявив І. Луценко. Навіть більше, депутат переконаний, що у ньому «засіли агенти забудовників, які фальсифікують звітність, котру наша держава відправляє в центральний офіс ЮНЕСКО в Парижі». Щоб переконатися у цьому, за словами обранця, достатньо порівняти україномовний текст звіту на сайті Мінкульту та англомовний — на сайті ЮНЕСКО. І відрізняється він не на користь України. За зверненням депутата, Національна поліція вже зареєструвала кримінальне провадження з цього приводу. «Сподіваюся, що правоохоронні органи знайдуть винних у цій фальсифікації, покарають їх і у країні з’явиться хоч один прецедент покарання чиновників, котрі не охороняють нашу культурну спадщину», — констатував І. Луценко.


Олена ГОРБУНОВА.