Футбол. Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. Другий етап. 31-й тур. 26—27 травня.


Перша шістка.
«Олімпік» — «Олександрія». 0:0. Київ. Стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського. 830 глядачів. Рефері — Труханов (Харків).


«Чорноморець» — «Зоря». 0:1. Одеса. «Чорноморець». 4 700 глядачів. Рефері — Можаровський (Львів). Гол: Пауліньо, 1. Вилучено Ковальця («Чорноморець», 43, друге попередження).


«Шахтар» — «Динамо». 2:3. Голи: Гармаш, 20, Патрік, 23, Ярмоленко, 52 (п), 71, Дентіньо, 57.


«Шахтар»: Шевченко, Бутко, Кривцов, Ордець, Азеведо, Коваленко (Тайсон, 75), Танковський, Зубков (Марлос, 69), Дентіньо, Патрік (Бернард, 84), Феррейра. Тренер — Паулу Фонсека.


«Динамо»: Коваль, Пантич, Віда, Кадар, Морозюк, Антунеш (Очігава, 88), Рибалка (Шепелєв, 62), Сидорчук, Ярмоленко, Гармаш (Циганков, 62), Бєсєдін. Тренер — Сергій Ребров.


Рефері — Олександр Дердо (Чорноморськ).


Харків. ОСК «Металіст». 12 664 глядачі. 20 градусів.


***


Друга шістка.
«Зірка» — «Сталь». 0:1. Кропивницький. «Зірка». 


2 124 глядачі. Рефері — Балакін (Київ). Гол: Васін, 79.


«Волинь» — «Карпати». 0:1. Львів. «Україна». 4 500 глядачів. Рефері — Арановський (Київ). Гол: Гуцуляк, 37.


«Ворскла» — «Дніпро». 1:0. Полтава. Стадіон імені Олексія Бутовського. 1 700 глядачів. Рефері — Козик (Мукачево). Гол: Шарпар, 49.


Бомбардири: Ярмоленко («Динамо») — 14 м’ячів, Феррейра («Шахтар») — 13, Бланко Лещук («Шахтар») — 11, Мораес («Динамо») — 10, Бєсєдін, Гармаш (обидва — «Динамо») — по 9, Хльобас («Ворскла») — 8.


***


Почнемо з привітання на адресу луганської «Зорі» (тренер — Юрій Вернидуб), котра вперше виборола бронзові медалі!


Гарний настрій і в донецького «Олімпіка», котрий під орудою Романа Санжара здобув четверте місце, а з ним — право виступати у відборі Ліги Європи.


***


Матч у Харкові жодним чином не впливав на турнірну ситуацію: «Шахтар» — чемпіон, «Динамо» — володар срібних медалей. Але, як відомо, за будь-яких обставин протистояння цих команд завжди принципове, гостре і безкомпромісне.


Звичайно, кияни в попередніх матчах чемпіонату двічі програли «гірникам» (ще один поєдинок завершився нічиєю). Та й у фіналі Кубка донеччани перемогли столичний клуб. Тому не варто пояснювати, з яким настроєм виходили на поєдинок динамівці.


З особливим натхненням у їхньому складі зіграли Андрій Ярмоленко, котрий забив два м’ячі і вийшов у лідери бомбардирських перегонів, та воротар Максим Коваль.


Наставник господарів Паулу Фонсека дав можливість відпочити своїм головним виконавцям — П’ятову, Степаненку, Срні, Кучеру, Ракицькому, Ісмаїлі. Не з’явилися в старті також Марлос, Бернард і Тайсон. Але в процесі зустрічі, коли треба було рятувати матч, тренер випустив бразильське тріо. Це говорить про те, що не було жодної поблажливості. «Шахтар» дуже хотів виграти...


***


Завершальний тур чемпіонату відбудеться завтра. 


О 17:00 почнуться матчі «Сталь» — «Ворскла», «Дніпро» — «Волинь», «Карпати» — «Зірка». 


О 19:00 — «Чорноморець» — «Динамо», «Зоря» — «Олімпік», «Олександрія» — «Шахтар».


Це буде, як то кажуть, останній штрих, і підсумкова картина чемпіонату-2016/2017 в УПЛ, вважай, готова. Втім, чемпіон і призери відомі, як і невдахи турніру — багатостраждальні «Дніпро» і «Волинь». А місця в наступному головному чемпіонаті вибороли маріупольський «Іллічівець» та чернігівська «Десна».


Оптимісти вірять, що вищий клас за рік-два неодмінно розшириться і дніпрян та лучан ми знову побачимо в еліті. А, можливо, туди повернуться ще й відроджений харківський «Металіст», київські клуби «Оболонь-Бровар» і «Арсенал»...