Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко провела зустріч із постійними представниками країн—учасниць ОБСЄ. У заході також узяли участь голова нашої міжпарламентської делегації в ПАРЄ Артур Герасимов та керівник комітету з питань євроінтеграції Марія Іонова.

 

Клеменс Койя, глава місії, Еберхард Пьоль, глава місії та Ертугрул Апакан, Голова спеціальної моніторингової місії ОБСЕ (зліва направо).

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко та заступник голови Комітету з питань євроінтеграції Марія Іонова.

 

Ірина Геращенко висловила спільну позицію Верховної Ради з приводу засудження всіх фактів агресії стосовно місії ОБСЄ. «Ми засуджуємо будь-які факти недопуску спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до місця проведення роботи — хоч би хто це робив, — сказала вона. — Висловлюємо співчуття стосовно загиблого спостерігача і факту сексуальних домагань, які дозволили собі представники незаконних озброєних формувань до жінки-спостерігача. Це неприпустимо». Перший заступник глави парламенту подякувала Німеччині та Франції, чиї уряди зробили дуже жорстку заяву з приводу цих подій, і висловила сподівання, що уряди інших країни—членів ОБСЄ більш публічно реагуватимуть на такі факти. На представників окремих районів Донецької та Луганської областей Мінської групи «тиснутимуть» для того, щоб було проведено всебічне розслідування з приводу фактів убивства та домагань, а винні понесли відповідне покарання, наголосила політик. «Вважаємо, що цей випадок має стати спеціальним фактом прийняття резолюції на парламентській асамблеї ОБСЄ, — зауважила І. Геращенко. — Тут не може бути політики. Це спільне несприйняття агресії й жорстокості та антигуманності».
Ірина Геращенко повідомила, що в рамках парламенту діє неформальна Мінська група, яка включає в себе представників усіх фракцій Верховної Ради. Після кожного засідання в офіційній групі народних депутатів інформують з приводу роботи і позиції, яку веде Україна. У рамках неформальної групи вже підготовлено чимало законопроектів, підкреслила перший заступник глави законодавчого органу влади. Наприклад, розроблено документ, який стосується захисту родин зниклих безвісти, або закон, який урегульовує процедуру допуску Червоного Хреста на всю територію України до пенітенціарних установ. «Ми дуже відкриті для того, щоб всі країни, які є членами ОБСЄ, могли долучатися до цього процесу і дискутувати, — сказала Перший заступник Голови Верховної Ради. — Вважаємо, це дуже важлива дискусія в контексті реінтеграції та інклюзивного діалогу щодо майбутнього Донбасу».
За словами І. Геращенко, український парламент стоїть на такій позиції пріоритетності виконання блоків Мінських угод: безпековий, гуманітарний і тільки потім політичний. 
Увагу представників країн—членів ОБСЄ звернули також на екологічні ризики на Донбасі. Протягом трьох років війни саме нині екологічний аспект набуває особливого звучання, зауважила І. Геращенко, наголосивши: нині існують ризики техногенної катастрофи на сході нашої країни. Йдеться і про затоплені шахти, і про підприємства в сірій зоні, які потребують ремонту.
«Ми дуже дякуємо вам за роботу і цінуємо підтримку, яку отримуємо від ОБСЄ в процесі встановлення миру на окупованій території, — звернулася перший заступник глави парламенту до учасників зустрічі. — Водночас в українського суспільства є великі запитання з приводу того, чому за всі ці роки війни місія ОБСЄ лише кілька разів була біля кордону, чому не допускається до всієї території і досі закритим залишається Дебальцеве, чому у звітах не вказується, коли запрошували допуск і хто не допустив». Ірина Геращенко звернула увагу на те, що особливої уваги місії нині потребують контрольно-пропускні пункти виїду і в’їзду, де часто трапляються обстріли. Представники ОБСЄ мають працювати тут 24 години на добу і сім днів на тиждень, вважає І. Геращенко, адже це безпека цивільного населення.

***

Пізніше, спілкуючись із журналістами, Ірина Геращенко повідомила що делегацію, яка включає 27 послів ОБСЄ, Україна прийматиме протягом трьох днів. Учора, за її словами, відбулася відкрита і принципова дискусія. У Києві гості матимуть зустрічі із представниками влади, дипломатичного корпусу та урядового сектору. Делегація також побуває на Донбасі, щоб на власні очі побачити та ознайомитися із безпековою та гуманітарною ситуацією. Українська сторона стоїть на позиції, що Мінські угоди мають виконуватися в повному обсязі, в тому числі й Російською Федерацією, наголосила перший заступник глави парламенту. «Лише протягом цього року загинули 98 найкращих українських воїнів, маємо численні жертви серед мирного населення через обстріли з російської зброї. Доки ми несемо такі втрати, не може бути мо-
ви про перехід до політичного блоку».

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua