Інтеграція до загальноєвропейської системи безпеки — це наступне стратегічне завдання для України. Про це заявила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час міжнародної конференції «Україна—Грузія—НАТО: Актуальні питання поглиблення співпраці» в рамках 63-ї весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО, що відбувається у Тбілісі (Грузія).

У заході також узяли участь народні депутати України, представники парламенту Грузії, Офісів НАТО в Україні і Грузії та делегати чергової сесії Парламентської асамблеї  НАТО.
Ірина Геращенко привітала грузинських колег із Днем незалежності Грузії та відзначила важливість проведення весняної сесії ПА НАТО у Грузії, який сприяє наближенню до загальноєвропейської системи безпеки.
Перший заступник Голови Верховної Ради поінформувала: Україна подала заявку на проведення наступної сесії ПА НАТО та висловила сподівання на підтримку нашої ініціативи країнами—членами Альянсу.
Також вона розповіла учасникам конференції про напружену безпекову та гуманітарну ситуацію на сході України та запросила представників парламенту Грузії відвідати Донбас. «На сьогодні 128 осіб незаконно утримуються в окупованих районах Донецької і Луганської областей. Ми боремося за їх звільнення, майже 500 осіб вважаються зниклими безвісти, а більшість територій замінована», — наголосила Ірина Геращенко.
У цьому контексті Перший заступник Голови Верховної Ради поінформувала, що на поточній сесії український парламент має розглянути низку важливих законопроектів, зокрема про правовий статус осіб, зниклих безвісти (реєстр. № 5435) та про протимінну діяльність в Україні (реєстр. № 5189-1) для врегулювання окремих питань.
«В умовах агресивної політики Росії питання євроатлантичної інтеграції як для України, так і для Грузії набуває особливого значення», — підкреслила вона та закликала до активізації двосторонньої і міжпарламентської співпраці.
Крім того, парламентарій наголосила на необхідності запровадження стандартів Альянсу у сфері гендерної рівності прав жінок і чоловіків.
На сьогоднішній день, за її словами, у ЗСУ перебувають 20123 жінки-військовослужбовця, із них лише 2553 особи офіцерського складу. Тому виступаємо за утвердження гендерної рівності у Збройних Силах та скасування дискримінації за ознакою статі у сфері безпеки і оборони.
Голова Постійної делегації України у ПА НАТО Ірина Фріз повідомила, що 5 червня цього року Чорногорія стане 29-м членом Північноатлантичного альянсу. А наступними повноцінними членами НАТО, сподівається народний обранець, будуть Україна та Грузія.
Також, парламентарій зазначила, що Верховна Рада нині активно працює над реформуванням сектору безпеки за кількома напрямами: зміна системи управління і планування в секторі безпеки і оборони; розвиток цивільно-демократичного контролю; реформування Збройних Сил, перехід на матеріально-технічні та адміністративні стандарти НАТО.
«Одним із ключових досягнень за останні півтора року є перехід на три рівні планування в секторі безпеки та оборони. Його розвиток тепер систематизовано, підпорядковано завданням короткострокового, середньострокового і довгострокового горизонтів. Уперше за роки незалежності завершено повний цикл оборонного планування», — підкреслила Ірина Фріз.
У свою чергу перший заступник глави парламенту Грузії Тамар Чогушвілі зауважила, що Грузія розуміє складну ситуацію, в якій нині перебуває Україна, адже 20 відсотків території Грузії на сьогоднішній день окуповано Російською Федерацією. «Росія продовжує використовувати різні методи, в тому числі у сфері пропаганди, і саме тому Україна і Грузія мають посилити співпрацю щодо запровадження стандартів Альянсу та інтеграції до загальноєвропейської системи безпеки», — зазначила вона.

 

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

 

ЦИТАТА

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина ГЕРАЩЕНКО:
«В Україні є чимало осіб прекрасної статі, які здатні розвивати українську армію, а тому інтеграція їх до Збройних Сил, зокрема офіцерського складу, є пріоритетним завданням».