У цьому великий потенціал для того, аби наші країни ставали сильнішими та економічно розвинутими. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час зустрічі з Президентом Грузії Георгієм Маргвелашвілі, де він перебуває з офіційним візитом.

 

Зустріч Голови Верховної Ради України Андрія Парубія та української делегації з парламентаріями різних фракцій Парламенту Грузії.

 

Президент Грузії Георгій Маргвелашвілі.

 

Церемонія покладання квітів до Монумента Героїв.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

А. Парубій привітав пана Президента з Днем Незалежності, який нещодавно відзначала Грузія, і 25-річчям встановлення дипломатичних відносин між Україною і Грузією. «Це важливе і велике свято для Грузії, за яку поклали життя багато грузинів. У Верховній Раді України я оголосив про День Незалежності Грузії, і депутати аплодували стоячи, — сказав глава українського парламенту. — Насправді між Україною і Грузією багато спільного, і ми далеко ще не вичерпали той потенціал, який може бути у співпраці між нашими країнами».


Голова Верховної Ради України повідомив, що запропонував декілька форматів для активізації співпраці у парламентській площині, зокрема, створення міжпарламентської Асамблеї Україна — Грузія — Молдова.
«Ми маємо подібну міжпарламентську Асамблею з Польщею та Литвою, і ця регіональна співпраця дає великий ефект та гарну якість, коли відносини не двосторонні, а багатосторонні», — сказав А. Парубій.


Налагодити щільніші відносини між державами, щоб спільно протидіяти загрозі — путінській Росії


Він висловив переконання, що Україна і Грузія мають спільне майбутнє і спільні завдання — такі, як інтеграція в Європейський Союз, в НАТО. Водночас керівник парламенту зазначив, що Україна і Грузія мають «спільну загрозу — це путінська Росія, і тому нам вкрай важливо налагодити більш щільні відносини між державами, щоб солідарно їй протистояти». А. Парубій наголосив також на необхідності спільної підтримки і обміну досвідом для адекватної відповіді агресору, бо «російська агресія не лише мілітарна: вони використовують усі механізми впливу — економічні, інформаційні, залучаючи величезні фінансові ресурси».


Голова Верховної Ради заявив, що поділяє точку зору Президента Грузії, що «вільний світ не дав адекватної відповіді на події в Грузії, на агресію Росії».


Він вважає символічним те, що ПА НАТО відбувається у Тбілісі. «Це був сигнал «головному сусідові» про єдність, солідарність та рішучість наших країн і країн НАТО, і ми — пліч-о-пліч на шляху євроінтеграції та євроатлантичної інтеграції», — сказав Голова Верховної Ради.


Сторони обговорили необхідність нового рівня і системності в координації спільних дій. Вони відзначили великий потенціал у галузі транзиту через території країн, а також в економічному співробітництві. «Думаю, що не тільки в аспекті безпеки і наших устремлінь в ЄС і в НАТО повинно бути наше співробітництво, але і в економіці, де я бачу великий потенціал для того, щоб наші країни ставали більш сильними і економічно розвинутими», — підкреслив А. Парубій.


Прагнення до свободи


Голова Верховної Ради зустрівся також з Головою Парламенту Грузії Іраклієм Кобахідзе. Сторони обговорили шляхи активізації та зміцнення співпраці між двома країнами, зокрема — на рівні парламентів та у міжпарламентських форматах з іншими країнами регіону.


Голова Верховної Ради України наголосив, що «потенціал взаємовідносин між обома країнами далеко не вичерпаний, і від політичної волі залежить — як швидко ми зможемо зробити співпрацю тіснішою». Сторони були одностайними у тому, що обидві країни об’єднує спільна боротьба за незалежність, і в ній вони «на ділі були поруч».


А. Парубій зазначив, що Україна «пам’ятає тих грузинських патріотів, які загинули на Майдані, на сході країни, захищаючи незалежність України, бо вони розуміли, що наша незалежність — це і незалежність Грузії, а прагнення до свободи є спільним».


Голова українського парламенту в контексті спільних євроінтеграційних прагнень та отримання безвізового режиму зауважив, що українці намагаються встигати за Грузією, і це дає підстави краще координувати свої дії.


Створення міжпарламентської асамблеї дасть більше можливостей для інтеграції


А. Парубій повідомив про свою ініціативу щодо створення міжпарламентської асамблеї Україна — Грузія — Молдова, яку вже підтримав Комітет закордонних справ Парламенту Грузії. «Цю ідею схвалили одностайно в українському парламенті, однак, вона потребує подальших консультацій і прийняття рішень», — сказав політик, додавши, що позитивний «досвід міжпарламентської співпраці Україна — Литва — Польща можна використати і для розвитку міжпарламентської асамблеї Україна — Грузія — Молдова. Він поінформував колегу про співпрацю Верховної Ради України з парламентами Європейських країн, зокрема, щодо інтеграції по лінії «південь—північ», співпраці з країнами і об’єднання інфраструктурних потенціалів країн Балто-Чорноморського і Каспійського моря.


А. Парубій зауважив, що попри всі проблеми, з якими зіткнулася Україна, «нас об’єднує безпековий фактор». За його словами, «цей фактор є дуже вагомим». «На сьогодні в Україні утворюється одна з найпрофесійніших армій у Європі. Проводяться спільні навчання. Зміцнюється потенціал нашої безпекової співпраці у проекті Польща — Україна — Литва, —наголосив він і додав: Створення міжпарламентської асамблеї дасть нашим регіонам більше можливостей для інтеграції».


Важливо підтримувати один одного 


Під час зустрічі Голова Верховної Ради підтвердив наміри, висловлені на саміті у Варшаві щодо спільного листа парламентів України, Грузії та Молдови до Голови Парламенту Сполучених Штатів Америки із запрошенням його відвідати наш регіон. Він висловив переконання, що «спільне запрошення буде вагомішим, аніж кожної країни окремо».


Іраклій Кобахідзе підтвердив позицію Грузії щодо підтримки України у її боротьбі за незалежність і збереження територіальної цілісності. «Грузія стоїть поруч з Україною. Ми зробили заяву 19 березня щодо Криму, про підтримку територіальної цілісності України, і для нас важлива така сама підтримка України грузинського суверенітету і територіальної цілісності», — сказав він, наголосивши на спільних проблемах у взаємовідносинах з Росією.


Іраклій Кобахідзе підтримав ідею створення тристоронньої міжпарламентської Асамблеї. «Нам важливо підтримувати один одного. Ми зробимо все для того, щоб досягти остаточної мети — інтеграції в сім’ю європейських народів», — наголосив він.


Голова Парламенту Грузії високо оцінив значення Асамблеї НАТО, підтримку Альянсом наших країн і розвиток співпраці.


А. Парубій своєю чергою зазначив, що «нині ми входимо у нову фазу взаємовідносин, є зростаюча динаміка, є багато напрямків співпраці, маємо використовувати всі можливі для співпраці платформи, здійснювати обмін досвідом в економіці, антикорупційній сфері».


Голова Парламенту Грузії заявив, що «сьогоднішня зустріч дає всі підстави сподіватися на плідну співпрацю з Українською державою і українським народом».


Керівники парламентів України і Грузії поспілкувалися з пресою, Голова Верховної Ради зробив запис у Книзі Почесних гостей.


У регіональній співпраці — серйозний потенціал Співпраця по лінії Балто-Чорноморського регіону дуже важлива і перспективна в усіх проявах — економічному, транзитному, інфраструктурному, безпековому. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час зустрічі з Прем’єр-міністром Грузії Георгієм Квірікашвілі.


А. Парубій підкреслив, що в Україні дуже цінують відносини з Грузією. Він привітав Грузинську Сторону з отриманням безвізового режиму. «Ми — зразу за вами, 11 червня має бути остаточне рішення по Україні», — сказав він і висловив вдячність за «чудово організоване засідання ПА НАТО у Тбілісі».


Голова Верховної Ради підтвердив, що на парламентському рівні розпочалися інтенсивні контакти. «Я є великим прихильником регіональної співпраці й вважаю, що там захований серйозний потенціал, тому з Головою Парламенту Грузії та Спікером Молдови у Варшаві ми обговорювали ідею створення Міжпарламентської асамблеї Україна — Грузія — Молдова», — наголосив він.


А. Парубій відзначив у цьому контексті значний досвід міжпарламентської співпраці з парламентами Литви і Польщі. «Ми маємо подібний досвід співробітництва Міжпарламентської асамблеї Україна — Польща — Литва. І досвід показує, що тристороння кооперація дає новий потенціал і нові можливості», -сказав Голова Верховної Ради і висловив сподівання, що ідея міжпарламентської асамблеї Україна — Молдова — Грузія буде підтримана і депутатами Парламенту Грузії.


Голова Верховної Ради висловився також за необхідність спільно розвивати напрям співпраці по лінії «південь—північ». Він пояснив, що нині реалізується великий інфраструктурний проект будівництва автостради між Чорним і Балтійським морем. А. Парубій вважає, що, поєднавши зусилля, які Грузія робить у напрямку співпраці з Китаєм щодо створення Шовкового Шляху, можна отримати потужний інфраструктурний проект із переміщення товарів, коштів, фінансів. «Переконаний, що Балто-Чорноморсько-Каспійська лінія дуже важлива. У тому числі й в питаннях безпеки — ми всі маємо спільну загрозу — і ніхто, як ми, не розуміє її так глибоко», — зазначив він, додавши, що «деякі європейські партнери не до кінця розуміють безодню цієї загрози».


Голова Парламенту переконаний: вигідно шукати формат, де б Україна і Грузія входили в регіональні об’єднання з членами ЄС, — «це був би такий поступ до того етапу, коли зможе стати питання про членство в ЄС».
А. Парубій також поінформував, що Україна працює над налагодженням тісніших контактів з новою адміністрацією Сполучених Штатів Америки і висловив сподівання, що «США детальніше долучаться до проблеми з агресією Російської Федерації».


Насамкінець учасники Парламентської асамблеї поклали квіти до Монумента Героїв.

Дослівно

Голова Верховної Ради Андрій Парубій: «Якби тоді була адекватна відповідь на агресію, жорстка та швидка реакція Заходу, ми змогли б уникнути агресії в Україні, зупинити Путіна, але цього не відбулося. Маємо спільно виробляти нашу тактику — як із цим далі жити, як із цим боротися, тому що і ви, і ми не згодні з тим, аби навіть сантиметр нашої землі був під окупацією іншої країни, бо ніхто у сучасному світі не має права силою захоплювати частину держави тільки тому, що у нього більша армія».


Прес-служба апарату Верховної Ради України.