Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко заявив, що до урядового проекту пенсійної реформи є багато запитань, зокрема й у міністрів, тому його необхідно серйозно доопрацювати. Про це віце-прем’єр розповів під час засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради, передає «Інтерфакс-Україна».
«Усі ми бачимо і ні для кого не секрет, що до цього варіанта пенсійної реформи є дуже багато зауважень, зокрема у міністрів, народних депутатів, експертів, фахівців. Я вважаю, що проект пенсійної реформи має бути істотно доопрацьовано», — заявив П. Розенко.
Віце-прем’єр зазначив, що до обговорення пенсійної реформи має бути притягнуто велике коло експертів, зокрема, представників роботодавців і профспілок, які ще не бачили варіанта пенсійної реформи.
При цьому він уточнив, що, на його думку, пенсійна реформа повинна передбачати не тільки зміну солідарної системи, а й запровадження накопичувальної. «Я хотів би побачити майбутнє пенсійної системи, тому що, на мій погляд, законсервувати солідарну систему і навести там лад — цього мало», — зазначив він.
П. Розенко додав, що висловив свої пропозиції міністру соціальної політики Андрію Реві.
Нагадаємо, до проведення пенсійної реформи Україну активно підштовхує не лише власний план реформ, а й зобов’язання перед Міжнародним валютним фондом. Трансформація цієї сфери є однією з ключових умов продовження співробітництва з фондом, тобто подальшого кредитування країни. Цього року Київ уже отримав мільярд доларів від МВФ, а до кінця року розраховує одержати ще 4,5 мільярда. Водночас українські експерти вказують, що пенсійна реформа потрібна передусім Україні. Днями заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики Юрій Соловей заявив, що через відсутність накопичувальної пенсійної системи (а про необхідність її запровадження почали говорити ще 20 років тому) економіка втратила майже 90 мільярдів гривень. Не виграв від ситуативних змін і бюджет Пенсійного фонду, який нині наполовину дотується державою.