Парламентарії готові поновити дію так званої будівельної амністії для здійснення реєстрації самобудов, які було зведено без дозвільних документів.

Нагадаємо, що на початку 2015 року Верховна Рада України змінила Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» і встановила можливість до кінця 2015 року легалізувати будівлі, зведені до 12 березня 2011-го, за спрощеною процедурою і без сплати штрафів. Проте реалізувати це право протягом 2015 року було складно, оскільки порядок, який розробили для реалізації такого права громадян, набрав чинності лише в середині травня 2015-го. Крім цього, під час легалізації будівель громадяни стикнулися з багатьма проблемами, зокрема, необхідністю приватизації земельних ділянок, отримання кадастрових номерів на земельні ділянки, приватизовані до введення земельного кадастру, проведенням технічного обстеження самобудов і підготовкою технічної документації. Ці та інші проблеми не дозволили багатьом громадянам України, які хотіли узаконити свої будови, вкластися у визначений законодавством термін.
Опитування, проведене нещодавно на сайті газети «Голос України», показало, що майже 65% громадян вважають необхідним продовжити термін дії «будівельної амністії», проти цього висловилися лише 10,8%. З опитаних майже 73% вважають, що продовжити «будівельну амністію» потрібно не менше ніж на три роки, 21,3% пропонують це зробити лише до кінця 2017-го.
Спочатку законопроект № 3696 передбачав можливість продовження дії будамністії до кінця 2016-го. Проте законопроект тільки 18 жовтня 2016 року було прийнято за основу. Оскільки часу для продовження дії амністії було замало, 16 березня цього року парламентарії спрямували законопроект на повторне друге читання. А в редакції від 19 травня цього року законопроект уже не визначає кінцевий термін дії «будівельної амністії» і встановлює спрощену процедуру легалізації самобудов для об’єктів, збудованих:
— у період з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року: індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 квадратних метрів, а також господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 300 квадратних метрів;
— до 12 березня 2011 року: будівлі й споруди сільськогосподарського призначення.
Отже, якщо законопроект буде прийнято, то легалізувати свої садиби, дачі, гаражі люди зможуть без сплати штрафів, які сьогодні за розміром чималі.