«Як безвізовий режим позначиться на аграріях, підприємцях?»

Семен ЄВСЄЄВ.

Київська область.

 

Член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Андрій ВАДАТУРСЬКИЙ (на знімку):

— Завдяки безвізовому режиму нашим громадянам стане легше працевлаштуватися за кордоном. Адже буде дозволено перебувати в європейських країнах 90 днів протягом півроку. На жаль, українці там працюватимуть нелегально, зокрема на сезонних роботах, та відчуватимуть себе більш захищеними. Витік людського ресурсу насамперед торкнеться західних областей.
А для того, щоб утримати робочих на полях, у садах, українським виробникам доведеться піднімати їм зарплату. Або купувати відповідну техніку, яка зменшить навантаження залежно від людської сили.
Сьогодні підприємства стикаються не з відсутністю осіб, котрі мають вищу освіту. Існує проблема з отриманням професійної освіти в училищах. Більшість громадян ідуть навчатися у внз, а потім у них виникають проблеми з працевлаштуванням. Тому їх треба заохочувати вступати не лише у виші і давати їм пільги, а також залучати до оволодіння технічними професіями (зварювальник, токар, слюсар тощо). А потім намагатися їх утримати в Україні завдяки створенню робочих місць. Тоді у співвітчизників буде більше довіри до нашої країни.

Сергій МЕЛЬНИК.