Ми вже повідомляли («Голос України» за 30 травня) про те, що минулої п’ятниці мешканці населених пунктів Єльне і Томашгород Рокитнівського району Рівненщини вдалися до невеличкого пікету під стінами Рівненських ОДА та облради. У такий спосіб вони висловили свою незгоду з тим, щоб депутати погодили надання надр у користування ПАТ «ДАК «Українські поліметали» для геологічного вивчення, зокрема дослідно-промислової розробки бурштину, ділянки «Єльне» у згаданому районі. Представники громади засумнівалися щодо наповнення місцевого бюджету за рахунок промислово-дослідної розробки ділянки.


Кілька тижнів тому на засіданні постійної комісії Рівненської облради з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під головуванням Володимира Валявки депутати погодили рішення про надання надр у користування з кількома пересторогами: представники ПАТ мали надати документи, які підтверджують той факт, що сто відсотків акцій компанії належать державі, та укласти інвестиційні угоди з територіальними громадами, на землях яких мають здійснюватися геологічні роботи.


«По суті, саме невиконання останньої частини — укладання угод — і спричинило обурення місцевих мешканців. Попри те, що ми завжди підтримуємо державні компанії у їх намаганнях законно видобувати бурштин, ми не можемо йти проти волі громади. Тому комісія (вона відбулася 30 травня. — Авт.) рекомендує погодити надання дозволу, але за умови підписання інвестиційної угоди та порозуміння з місцевою громадою», — каже голова постійної комісії облради Володимир Валявка.


На засіданні згаданої постійної комісії 30 травня (на нього було запрошено представника громади) знову було розглянуто подання Державної служби геології та надр України про погодження надання надр у користування «Українським поліметалам». Депутати вислухали обидві сторони конфлікту. Представники громади Єльного і Томашгорода були проти, висловили сумніви щодо наповнення місцевого бюджету за рахунок промислово-дослідної розробки ділянки. А їх опонент, генеральний директор «Українських поліметалів» Костянтин Лісничий сказав, що частина земель, на котрих компанія планує провести геологічні роботи, вже були порушені внаслідок дій незаконних старателів. Відтак, провівши роботи з довидобутку бурштину на таких ділянках, державна акціонерна компанія зобов’язується рекультивувати їх та повернути до природного стану. Інакше вони так і залишаться порушеними.