Лідер Радикальної партії Олег Ляшко відвідав Харківський тракторний завод та сам випробував техніку, на якій їздитимуть фермери. Політик радився з робітниками підприємства щодо того, як його парламентська фракція може підтримати вітчизняну промисловість.

 


«Лукашенко нещодавно заявив, що заїде в Україну на своїх тракторах. Не буде цього. Білоруси, звичайно, обстоюють власні інтереси скрізь. І ми так маємо робити. Ми до них приїдемо на українських тракторах! А для цього маємо вести правильну державну політику», — зазначив народний депутат.


Олег Ляшко переконаний: щоб фермери мали змогу купувати сільгосптехніку, потрібно запровадити програму дешевих кредитів.


«Трактор коштує мільйон гривен. У фермера таких грошей, звичайно, немає. Ми пропонуємо, щоб із цього мільйона частину коштів, скажімо, 300 тисяч гривень, компенсувала держава. Решту — 700 тисяч — фермер може взяти в кредит і купити цей трактор. Це називається політика протекціонізму. Так роблять США, Китай, Туреччина та багато інших країн. Ми теж повинні так робити, адже від цього виграють усі — люди матимуть зарплату та роботу, підприємства сплачуватимуть податки у бюджет, а фермерські господарства можуть розвиватися», — пояснив лідер РПЛ.


Олег Ляшко наголосив, що пріоритетним завданням для його команди є підтримка національного виробника.


«Наше завдання: щоб більше тракторів, у тому числі й Харківського тракторного заводу, їздили на українських полях. Тоді люди матимуть роботу, нормальну зарплату, а значить — і можливість годувати свої сім’ї. Якщо ж на українських полях їздитиме імпортна техніка, то українці втратять і роботу, і зарплату. Чому ми маємо годувати іноземних робітників, а не своїх, українських? Це неприпустимо», — акцентував увагу політик.


Оглянувши цехи, поспілкувавшись із колективом, О. Ляшко й сам вирішив згадати молодість, як він починав свою трудову біографію трактористом — і проїхався на тракторі вздовж виставкового павільйону заводу.


«Подарував Михайлу Салошку, водію транспортного відділу ХТЗ, годинник, щоб він настукав йому сто років життя і мільйон тракторів!» — розповів із усмішкою О. Ляшко.

Фото Османа КАРІМОВА.